Tayland’da Öğretmen Olmak – Tayland’da Çalışmak


Yayınlanma Tarihi: 2 Temmuz 2023

Son Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2024

Tayland’da çalışmak istiyorsanız yapabileceğiniz en iyi ve bana göre en kolay iş tartışmasız Tayland’da öğretmen olmak. Bunun elbette birçok sebebi var. Ancak öncelikle bu yazıyı yazmaya neden karar verdim, ondan bahsedeyim.

Bu siteyi açmamın sebeplerinden birisi Tayland’ın Asya’da yaşanabilecek en rahat ve güzel ülkelerden birisi olduğunu insanlara anlatmak ve göstermek. Rahat derken gerçekten rahat bir ülkeden bahsediyorum. Hem ekonomik olarak neredeyse hiç pahalılaşmayan, hem de insanların çok strese, kavgaya, gürültüye girmeden rahat bir hayat yaşamaları burayı böyle bir ülke yapıyor.

Bana bu site vasıtasıyla birçok mesaj ve mail geliyor. Tayland’da yaşamak ve çalışmak isteyen birçok kişi tarafından orada ne yaparım, hangi alanda iş bulurum gibi sorularla karşılaşıyorum. Bu tarz sorulara cevap olarak ilk söylediğim şey ise Tayland’da öğretmen olmak. Nedenlerini yazının devamında bulabilirsiniz.

Bu arada Tayland’da yaşamak ile alakalı diğer yazılarımı da okumanızı tavsiye ederim;

1. Tayland’da Öğretmen Olmak İçin Gerekenler

  • 4 Yıllık herhangi bir üniversite diploması (Tam zamanlı öğretmenlik işlerinde vize ve iş izni alabilmek için gerekli)
  • Girişken ve Özgüvenli Olmak
  • En azından B1 İngilizce seviyesi

2. Tayland’da Öğretmen Olmak Neden Kolay?

2014’ten itibaren yani 10 yıllık Tayland yaşantım ve 8 yıllık(2016 senesinden beri) öğretmenlik tecrübelerimden gözlemlediğim sebepler;

  • Tayland halkının İngilizce seviyesi maalesef oldukça kötü.
  • Hem alfabeleri İngilizceden tamamen farklı, hem de dilleri İngilizce harflere yatkın değil. Çoğu sesi çıkarmak için büyük çaba harcamaları gerekiyor.
  • İngilizcesi bir tık iyi olanlar ise konuşurken hata yaparım kaygısıyla konuşmuyorlar.
  • Zaten kültür olarak eksik yanlarını çok göstermekten hoşlanmadıkları için İngilizce kelimeleri yanlış telaffuz edeceğime hiç konuşmayayım düşüncesindeler.
  • Özellikle yakın zamanda devlet okullarının çoğunluğuna English Program(İngilizce Programı) sınıfları açma zorunluluğu getirilmesi.
  • Tayland’da beyaz tenli yabancılar (nereli olduğuna bakılmaksızın) “farang” diye adlandırılıyor. Bu terim “Avrupalı yabancı” anlamına geliyor ve bu “farang”ların İngilizceyi çok iyi bildikleri varsayılıyor.

Bu sebeplerden dolayı biz de Taylandlılara kıyasla beyaz tenli olduğumuz, Asyalı gibi çekik gözlü olmadığımız ve bir nevi batılı Avrupalılara benzediğimiz için öğretmenlik işi bulmak bizim için kolay oluyor.

Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim

3. Tayland’da Öğretmen Olmak / Ben Nasıl Başladım?

Tayland'da öğretmen olmak, Tayland öğretmenlik, Tayland öğretmen maaşı, Tayland'da çalışmak, Tayland'da iş bulmak
Tayland’da öğretmen olmak – Bangkok’ta çalıştığım okul

Tayland’a 2014 senesinde İngilizce eğitimi almak için geldim (Burayı seçmemin sebebi hem Asya ülkelerine ilgim hem de yaşam maliyetinin diğer ülkelere göre daha ucuz olmasıydı). Planım ilk senemde hayata alışıp, dili öğrenip burada hem okumak hem de part-time çalışarak hayatımı devam ettirmekti. Tabii işler istediğim gibi gitmedi. Bunun sebebi ise Tayca dilinin oldukça zor olması, onu geçtim Tayca öğrensem bile burada yaşayan bir yabancı olarak yapabileceğim işlerin çok kısıtlı olmasıydı. İlk senemde Tayca diliyle boğuşurken, buradaki hayata alıştım ancak hala ne iş yapabileceğim konusunda en ufak bir fikrim bile yoktu.

İkinci senemde ise arkadaş ortamında tanıştığım Nepal ülkesinden gelen biriyle konuşurken part-time olarak İngilizce öğretmenliği yaptığından, okullara English Camp denilen (yazının devamında detaylıca bahsettim) aktivitelere katıldığından bahsetti. İşin ilginç yanı ise bu arkadaşın İngilizce aksanı oldukça kötü ve anlaşılması güçtü. Ama ona rağmen öğretmen/eğitmen olarak çalışabilmesi bana büyük bir motivasyon kaynağı oldu.

Bu arada Tayland’da ne iş yapılır? yazısını da okuyabilirsiniz.

*** Merhaba Ben Faruk. Eğer Tayland’a yerleşmeyi düşünüyorsanız, iş bulmaktan, yaşam maliyetine, Tayca dilinden, vize konularına, araba/motosiklet satın alma, ehliyet alma süreçlerinden, sağlık sistemi, hastaneler, eğitim sistemi, güvenlik, banka hesabı açmaya kadar yani bilmeniz gereken her şeyden detaylı bir şekilde Tayland Yaşam Rehberi E-kitabında (263 sayfa) bahsettim. Hemen indirip PDF olarak okuyabilirsiniz. (Üstelik emeklerimin karşılığı olarak bana teşekkür etmiş olursunuz, desteğiniz için teşekkür ederim).

4. Tayland’da Öğretmen Olmak İçin İngilizce Seviyesi Ne Kadar Önemli?

Tayland’da yaşamaya başladığım ilk yıllarda benim de İngilizcem çok iyi değildi, ne bir özel ders almıştım ne de başka bir ülkede bulunup pratik yapmıştım. Sadece Anadolu lisesinde öğrendiğim İngilizce ile gelmiştim. İngilizce bilgim iyi olmasına rağmen telaffuzum kötüydü. Ama buna rağmen öğretmenlik işi bulmam gayet kolay oldu. Bunun sebebi ise Tayland insanlarının yabancı (özellikle beyaz tenli) insanlara karşı olan bakış açısı.

Tayland halkının İngilizce seviyesi gerçekten de çok kötü. Hatta kağıt üstünde (okuma ve yazma seviyesinde) iyi İngilizcesi olan insanlar bile doğru düzgün İngilizce konuşamıyor. Bunun en büyük sebebi alfabelerinin ve dil yapılarının İngilizceye göre çok farklı olması. Onun dışında Tayland insanı biraz utangaç, konuşurken hata yaparım, karşıdaki beni anlamaz diye çekiniyorlar.

Bu arada Tayland insanları hakkında daha çok bilgi için Tayland nasıl bir ülke? yazısını okuyabilirsiniz.

Bu sebeple Taylandlı olmayan yabancı insanların İngilizce seviyelerinin oldukça iyi olduğunu varsayıyorlar. Özellikle beyaz tenli bizim gibi insanların fluent English(akıcı bir şekilde İngilizce) konuştuklarını düşünüyorlar.

tayland'da öğretmen olmak, Tayland öğretmenlik, Tayland öğretmen maaşı, Tayland'da çalışmak, Tayland'da iş bulmak
Çalıştığım okulda bulunan yabancı öğretmenler

Yıllar boyunca o kadar çok yabancı öğretmenle tanıştım ki (İran, Bangladeş, Nijerya, Nepal, Hindistan, Bahreyn, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan, Filipinler, İsveç, Norveç, Finlandiya, Sırbistan, Rusya, Ukrayna ve Türkiye’den gelenler de dahil). Bu ülkelerden gelenlerin çoğunluğunun İngilizce telaffuzları kötü (hatta bazıları berbat) olmasına rağmen yıllardır burada en az 1000 dolar maaşla öğretmen olarak çalışmaya devam ediyorlar.

Eğer girişken, öğrenmeye ve gelişmeye açık, arkadaş canlısı bir insansanız İngilizce seviyeniz çok iyi olmasa bile Tayland’da öğretmen olmak için şansınızın olduğuna inanıyorum.

Zaten İngilizce telaffuzunuz sürekli kullandığınız için yıllar geçtikçe daha iyi oluyor (Tabii kendinizi geliştirdiğiniz takdirde). Eğer gelişime açık değil, telaffuzunuzu düzeltmek için çalışmasanız, ilk etapta iş bulsanız bile aynı okulda kalıcı olarak çalışmanız biraz zor. Ben yıllarca telaffuz için özel çalışıp çokça pratik yaptım mesela.

Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim

5. Tayland Okul Dönemleri

Tayland’da okul dönemlerinden bahsederken devlet okulları ve özel okullar ayrımı yapmak lazım. Çünkü bazı özel ve International okullar batının(yani bizdeki Haziran-Temmuz-Ağustos yaz tatili) gibi bir takvimi takip ediyorlar. Bunun en büyük sebebi ise bu tarz okullarda yabancı öğrencilerin yoğunlukta olması ve müfredat olarak genelde British(İngiliz) takip etmeleri.

Ama Tayland’ın çoğu okulunda (yani Devlet okullarında) dönemler ise şöyle;

  • 1.Dönem: Mayıs başı-Eylül
  • 1.Dönem Arası: Ekim ayında (3 hafta kadar)
  • 2.Dönem: Kasım-Mart ortası
  • Yaz Tatili Arası: Mart ortası-Mayıs Başı (2 ay civarı)

Eğer Tayland’da öğretmen olmak istiyorsanız benim önerim okul tatil dönemlerinde yani Mart, Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında iş aramanız. Bu dönemlerde gerçekten de çok fazla ilan oluyor (Yazının devamında ilanların olduğu siteleri bulabilirsiniz).

*** Merhaba Ben Faruk. Eğer Tayland’a yerleşmeyi düşünüyorsanız, iş bulmaktan, yaşam maliyetine, Tayca dilinden, vize konularına, araba/motosiklet satın alma, ehliyet alma süreçlerinden, sağlık sistemi, hastaneler, eğitim sistemi, güvenlik, banka hesabı açmaya kadar yani bilmeniz gereken her şeyden detaylı bir şekilde Tayland Yaşam Rehberi E-kitabında (263 sayfa) bahsettim. Hemen indirip PDF olarak okuyabilirsiniz. (Üstelik emeklerimin karşılığı olarak bana teşekkür etmiş olursunuz, desteğiniz için teşekkür ederim).

6. Tayland’da Öğretmenlik Çeşitleri ve Maaşları

6.1 Part-time Öğretmenlik (Sub Teacher)

Eğer Tayland’a geldiğiniz aylar okul dönemlerine denk geliyorsa, hemen tam zamanlı öğretmenlik işi bulmanız çok kolay değil. Çünkü okulların büyük çoğunluğunda halihazırda öğretmenler çalıştığı için öğretmen açığı olan okul bulamayabilirsiniz. Ama yine de bu dönemlerde part-time yani yedek öğretmen olabilirsiniz.

Tayland'da öğretmen olmak, Tayland öğretmenlik, Tayland öğretmen maaşı, Tayland'da çalışmak, Tayland'da iş bulmak
Tayland’da öğretmen olmak

Nedir yedek öğretmenlik? Örneğin bir okulda yabancı öğretmen hastalanıyor, izin alıyor veya konsolosluk, göçmen bürosu gibi yerlere gitmek zorunda diyelim. O öğretmenin okula gitmediği gün, onun yerine gidecek öğretmen gönderiliyor. Genelde 1 günlük olsa da 1 haftaya kadar çıktığı da oluyor. (Mesela şu anda çalıştığım okuldaki öğretmen vize almak için yurtdışına çıktığı için onun yerine bir haftadır başka bir öğretmen geliyor).

Ben de Tayland’da öğrencilik yaptığım zamanlarda çok boş zamanım olduğu için, bu şekilde yedek öğretmen olarak belki de 30’dan fazla okulda çalışmışımdır. O zamanlar(2016-2017 yılları arasında) günlüğü 1000 Baht‘tı. Ama bugünlerde günlüğü 1200-1600 Baht arasında olan ilanlar görüyorum.

Part-time öğretmenlik deyince sadece okullarda yedek öğretmenlik aklınıza gelmesin. Onun dışında Tayland’da öğretmen olmak isteyenler için aslında çok fazla seçenek var. Özel kurslar, dershaneler, language schools(dil okulları) vs. gibi yerlerde çok rahatça öğretmenlik yapabilirsiniz. Ben de bu şekilde çok fazla yerde çalıştım.

Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim

Tayland'da öğretmen olmak, Tayland öğretmenlik, Tayland öğretmen maaşı, Tayland'da çalışmak, Tayland'da iş bulmak
Part-time öğretmen olarak çalıştığım bir homeschool

6.2 İngilizce Kampları (English Camps)

Tayland’da neredeyse bütün okullarda sıklıkla English camps denilen birçok öğrencinin bir araya toplanıp, bazen okulda bazen de farklı şehirlere yolculuk yaparak yapılan oldukça güzel aktiviteler düzenleniyor. Bu kamplar öyle bildiğiniz çadırlı kamp demek değil. Mantığı çocukları bir araya toplayıp, gün boyu İngilizce aktivite yaparak, konuşma, okuma, dinleme, yazma becerilerini geliştirip, İngilizce’ye aşina olmalarını sağlamak.

Tayland’da bu şekilde kamplar yapan çok fazla şirket bulunmakta. Bu ajanslar ve şirketler tahmin edebileceğiniz üzere bu İngilizce kamplarında çalışacak yabancılar işe alıyor. Benim gibi tam zamanlı öğretmen olarak çalışanların vakti olmadığı için bu kamplara katılamıyor. Bu sebeple sizin gibi ilk defa gelecek ve henüz işi olmayan kişiler için büyük bir fırsat.

Şaşıracaksınız belki ama bu kamplarda çalışabilmeniz için tek şart var, o da yabancı olmak. Evet, bu kadar. Yabancı olmanız yeterli, İngilizce seviyenizin ne kadar iyi olduğu pek de önemli değil. Aslına bakarsanız başka bir şart daha var, o da aktif olmak(çekingen, utangaç olmamak).

Ben de tam 9 yıldır(son 5 yıldır çok sık olmasa da) bu şekilde İngilizce kamplarında onlarca farklı ajansla çalıştım. Tayland’ın her tarafında 50-60’tan fazla okula gitmişimdir. Work and Travel hesabı hem kalacak yer, yolculuk masrafını karşılıyorlar, hem de farklı şehirleri görebiliyorsunuz.

Ayrıca kendiniz gezseniz hiç tecrübe edemeyeceğiniz Tayland’ın ücra yerlerinde yaşayan halkın gerçek yaşantısını görme şansını elde ediyorsunuz. İnanılmaz bir tecrübe ve çok güzel hatıralar ediniyorsunuz. Bu kamplar sayesinde tanıştığım yüzlerce insan sayabilirim.

Maaşları ise genelde günlük 1200-2000 Baht arası. Ayrıca bu kamplarda tanıştığınız insanlar sayesinde tam zamanlı öğretmenlik işi de bulabilirsiniz.

*** Merhaba Ben Faruk, 2014 senesinden itibaren yani 10 senedir Tayland’da yaşıyorum. Eğer benimle birebir görüşmek ve Tayland hakkında aklınıza gelebilecek bütün soruların detaylı cevaplarını bulmak istiyorsanız Danışmanlık Hizmetime bakabilirsiniz.

6.3 Full Time Öğretmenlik

Tayland blog
2018’den beri çalıştığım okuldan bir aktivite

Tayland’da öğretmen olmak için çoğu okulun dönem arası olan Mart, Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında iş aramanızı tavsiye ederim.

Tam zamanlı öğretmenlik için okullara bizzat giderek iş bulmanız çok kolay değil. Çünkü çoğu okul, kendilerine öğretmen bulmaları, vize, iş izni gibi evrak işleriyle de uğraşan öğretmenlik ajanslarıyla çalışıyor. Zaten internette göreceğiniz çoğu ilan da bu tarz ajansların ilanları. Bu ajanslar aslında sizin maaşınızdan biraz komisyon alıyorlar ancak ilk başta size çalışacağınız okul buldukları ve vize işlerinizi kolayca hallettikleri için bu büyük bir sorun değil.

Gelelim maaş konusuna. Tayland’da öğretmen maaşları bizim gibi batıdan gelen yabancılar için en az 30,000 Baht‘tan başlıyor. Bazı ajanslar ve okullar bir nevi çakallık! yapıp bize bundan daha az bir maaş teklif edebiliyorlar(Bunun sebebi anadilimiz İngilizce olmadığı için az bir maaşa çalışacağımız varsayılıyor.)

Eğer hiç tecrübeniz yoksa ve hayatınızda ilk defa öğretmenlik yapacaksanız en az 32,000 Baht civarından başlamanızı tavsiye ederim. Bence daha aşağısını kabul etmeyin. Zaten eğer aynı okulda devam edecekseniz her sene maaşınıza zam oluyor. Örneğin benim maaşım 40,000 Baht’a yakın, tabii ben 2018’den beri (6 yıldır) aynı okulda çalıştığım için böyle.

7. Tayland’da Öğretmenlik İşi Bulabileceğiniz Web Siteleri

Aşağıdaki web sitelerini inceleyebilirsiniz. NNES yani Non-Native English Speaker (Anadili İngilizce olmayan) öğretmenler için olan ilanlara bakmanızı öneririm. Ayrıca European (yani beyaz tenli yabancı öğretmen) arayan ilanlara da bakabilirsiniz.

Ayrıca 2023 ve 2024 yıllarında benden danışmanlık alıp Tayland’a yerleşip öğretmen olarak işe başlayan onlarca kişi oldu (meslek farketmeksizin, hatta memurluğu bırakıp buraya yerleşen bir aile bile var). Sonuçta 2016 senesinden beri yani neredeyse 8 senedir burada aktif öğretmenlik yapıyorum, part-time sub-teacher olarak ve İngilizce kampları için gittiğim, Tayland’ın birçok farklı şehrinde 50’den fazla okulla çalıştım (Bangkok’ta ünlü özel okullar da dahil olmak üzere). Tanıştığım, birlikte çalıştığım onlarca ajans var. İşe alım, demo class, mülakat süreçlerini, okulların yabancı öğretmenlerden neler istediklerini, iş izni ve vize alım aşamalarını çok iyi biliyorum. Danışmanlık hizmetime göz atın, karar verirseniz bana Instagram veya Bana Ulaşın sayfasından ulaşın.

Bu yazıda Tayland’da öğretmen olmak konusundan bahsetmeye çalıştım. Umarım yararlı olmuştur.

Ayrıca Tayland’da İş Bulabileceğiniz 8 Websitesi yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

*** Merhaba Ben Faruk. Eğer Tayland’a yerleşmeyi düşünüyorsanız, iş bulmaktan, yaşam maliyetine, Tayca dilinden, vize konularına, araba/motosiklet satın alma, ehliyet alma süreçlerinden, sağlık sistemi, hastaneler, eğitim sistemi, güvenlik, banka hesabı açmaya kadar yani bilmeniz gereken her şeyden detaylı bir şekilde Tayland Yaşam Rehberi E-kitabında (263 sayfa) bahsettim. Hemen indirip PDF olarak okuyabilirsiniz. (Üstelik emeklerimin karşılığı olarak bana teşekkür etmiş olursunuz, desteğiniz için teşekkür ederim).

Kısa bir not: Bu sitede sizi rahatsız etmemesi için reklama yer vermiyorum. Bu sebeple bana destek olmak isterseniz Bana Destek Olun sayfasına bakabilirsiniz.

Faruk

Faruk Bayram. Tayland aşığı. 2014 senesinden itibaren Tayland'ın kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına gezmediğim yeri, tatmadığım lezzeti kalmadı diyebilirim. Bu deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Takipte kalın.

En Yeni Yazılar