Tayland’da Yaşam Maliyeti ve Masraflar | 2024


Tayland’da yaşam maliyeti, bulunduğunuz şehire, kiranıza, alışverişinize, yapacağınız aktivitelere göre ayda 400-1000 Dolar arasında diyebilirim.

Tabii tam bir rakam vermek zor, çünkü herkesin yaşam stili farklı, yukarıda verdiğim rakamın çok çok üstüne çıkanlar da var. O yüzden bu yazıyı belli başlıklar altında topladım. Her başlıkta kendimden de örnekler verdim. Yazının devamında bulabilirsiniz.

Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim

Eğer Tayland’a turist olarak gelmeyi düşünüyorsanız, tahmini giderlerden Tayland’da ne kadar para harcanır? | Tayland Gezi Maliyeti yazısında detaylıca bahsettim.

Tayland’da Asgari Ücret ve Ortalama Maaşlar

Tayland’da maaş konusundan bahsetmek gerekirse, Tayland asgari ücret 2024 yılında açıklanan rakam şehrine göre değişkenlik göstermekte olup, günlük 330-370 Baht yani 9.5-10.5 Dolar arası. Bu da aylık 285-320 Dolar arasına tekabül ediyor. Ortalama işçi maaşı ise 350-450 Dolar arasında. Yeni üniversite mezunu olan Tay vatandaşları genelde 400-550 Dolar‘dan işe başlıyorlar.

Tabii yukarıdaki verdiğim rakamlar Tayland insanları için. Biz yabancılar için maaş çok daha fazla. Kendimden örnek vermek gerekirse, 8 senedir Bangkok’ta öğretmen olarak çalışıyorum, ve maaşım 1000 Dolar‘ın biraz üstünde.

Bu konuda daha çok bilgi için Tayland’da ne iş yapılır? yazısını okuyabilirsiniz.

*** Merhaba Ben Faruk, 2014 senesinden itibaren yani 10 senedir Tayland’da yaşıyorum. Eğer benimle birebir görüşmek ve Tayland hakkında aklınıza gelebilecek bütün soruların detaylı cevaplarını bulmak istiyorsanız Danışmanlık Hizmetime bakabilirsiniz.

1. Tayland Ev Kiraları

Tayland’da yaşam maliyeti için ilk olarak tabii ki kiralara bakmanız gerekiyor. Önünüzde üç seçenek var.

1.1 Apartman Odası

tayland'da yaşam maliyeti, ev kiraları, Tayland'da yaşamak, Bangkok
Bangkok Apartman Odası

İlk olarak apartman dairesi gibi fakat tek oda, banyo, küçük bir mutfak ve balkondan oluşan otel odası gibi düşünebileceğiniz, studio tarzı odalar. En ucuzları genelde bunlar oluyor. Aylık 60-90 Dolar kadar ucuz odalar bile bulabilirsiniz. Tabii bu fiyatlar bulunduğunuz yer merkeze yakın bir yerse daha da artıyor.

2015 yılında bir apart dairesinde kalmıştım, metroya ve işyerime yakındı ve 130 Dolar(4500 Baht) kadar kirası vardı. Bence ev kiralarken işyerinize yakın olması çok önemli. O yüzden yola para vereceğime odaya para veririm diye biraz daha pahalı bir yer bulmuştum. (2015 yılında söylediğime bakmayın, 2024‘te de fiyatlar neredeyse aynı, zaten son 20 yılın Dolar-Baht grafiğine bakarsanız Tayland’da fiyatlar çok değişmiyor.)

Bu arada Tayland’a yerleşmek yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

1.2 Condo

Tayland yaşam, ev kiraları, Tayland'da yaşamak, Bangkok
Bangkok’ta bir condo

İkinci seçenek olarak condo denilen, bir veya iki yatak odası, banyo, balkon, salon ve mutfak(genelde salon ve mutfak birlikte oluyor) olan apartman dairesi gibi yerler kiralayabilirsiniz. Genelde en az iki, üç binadan oluşan, güvenlikli yerler olması ve metroya yakın olmaları dolayısıyla ücretler benim gördüğüm Bangkok’da en az 150 Dolar‘dan başlıyor. Diğer şehirlerde eminim ki daha ucuza bulunabilir.

Örneğin benim 2018 yılından itibaren kaldığım Condo dairesi, BTS durağına(Bangkok’ta üstten giden şehiriçi trenin adı) oldukça yakın ve işyerime sadece 5 dk. yürüme mesafesinde. O yüzden benim için mükemmel bir yer. Kirası ise 200 Dolar(6500Baht) + elektrik(genelde ayda 20-25 Dolar arası geliyor) + su (ayda 5 Dolar) + İnternet (ayda 17 Dolar). Yani toplam 250 Dolar’ı geçmiyor.

Not: Ve, evet 2024’e geldik ve kira hala aynı, hiçbir artış olmadı. Hatta, covid zamanında ev sahibi tarafından, bana destek olmak için kirama indirim dahi yapıldı (Tayland’da çok fazla ev sahibi o süreçte aynı şekilde kiracılarına yardımcı oldu.)

Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim

1.3 Ev

tayland'da yaşam maliyeti, ev kiraları
Tayland Ev

Üçüncü seçenek ise genelde sitelerde bulunan iki veya üç katlı evler oluyor. 3-4 odalı, mutfağı ve bahçesi geniş yerler diyebilirim. Bu tarz evleri tek başına yaşıyorsanız hiç tavsiye etmem. Ama eğer ailenizle yaşamak istiyorsanız sizin için en güzel seçenek. Sitelerde bulunan evlerin kiraları en az 400-500 Dolar‘dan başlıyor. Fakat bu tarz yerler genelde merkeze uzak oluyor. Arabanızın olması şart. Eğer merkeze yakın istiyorsanız o zaman kiraların çok daha pahalı olacağını unutmayın.

Site dışında normal evlerde mevcut, çok daha ucuza yerler bulabilirsiniz, fakat genelde çok eski binalar ve çevresi çok da güvenilir olmayabiliyor. (Ama yakında tanıdıklarınız veya güvendiğiniz Taylandlı insanlar olursa, oldukça güzel, sonuçta Tayland’da suç oranı oldukça düşük, gönül rahatlığıyla kalabileceğiniz bölgeler var).

*** Merhaba Ben Faruk. Eğer Tayland’a yerleşmeyi düşünüyorsanız, iş bulmaktan, yaşam maliyetine, Tayca dilinden, vize konularına, araba/motosiklet satın alma, ehliyet alma süreçlerinden, sağlık sistemi, hastaneler, eğitim sistemi, güvenlik, banka hesabı açmaya kadar yani bilmeniz gereken her şeyden detaylı bir şekilde Tayland Yaşam Rehberi E-kitabında (263 sayfa) bahsettim. Hemen indirip PDF olarak okuyabilirsiniz. (Üstelik emeklerimin karşılığı olarak bana teşekkür etmiş olursunuz, desteğiniz için teşekkür ederim).

2. Yemek Masrafları

Tay yemeği, mutfağı, Tayland lezzetleri
Karidesli pilav

Tayland’da yaşam maliyetini araştırırken yemek konusu elbette en önemli konulardan. Tayland yemeklerini daha önceden hiç tatmamışsanız, size çok farklı geleceğine eminim. Çünkü ben de yaşamıştım. Tayland’a ilk geldiğim günler,hatta 2-3 ay boyunca doğru düzgün Tay yemeği yiyememiştim. Ne yesem tadı farklı, güzel gelmiyordu. Fakat tabii ki her yemek öyle değil. Bizim damak tadımıza da uygun birçok yemek var. Tayland’da yemek hakkındaki yazılarıma göz atabilirsiniz.

Eğer diyorsanız ben Tay yemeklerini deneyeceğim ve bizim damak tadımıza uygun olan sokak yemekleri yiyeceğim, o zaman bir öğün yemeğe en fazla 3 Dolar harcarsınız. Bunun dışında fast food yemekleri de oldukça meşhur. İsterseniz KFC, Mcdonalds, Burger King, veya pizza gibi yemekler de yiyebilirsiniz. Hatta bu restoranların 24 saat açık olanları da mevcut. Fiyatları Türkiye’den çok da farklı değil.

Gelelim 7-Eleven yemeklerine. Tayland’da, hatta birçok Güney Asya ülkesinde 7-Eleven denilen 7 gün 24 saat açık marketler bulunmakta. Buralardan da hazır yemekler alıp yiyebilirsiniz. Fiyatları genelde sokak yemeklerine benzer. Oldukça ucuz.

Kendimden örnek vermem gerekirse, benim günlük yemek masrafım 10 Dolar’ı geçmez. Hatta bazı günler 5 Dolar bile harcamam. Bazı günlerde ise sadece evde yemek yaparım, çok az masrafım olur. Yani ayda toplam 200-300 Dolar arası.

Ama tabii yukarıda kendimden örnek verdim. Eğer turistik bir bölgeye yerleşmeyi düşünüyor, evde yemek yapmayacak ve sürekli pahalı restoranlarda yemek yiyecekseniz, çok daha fazla para harcarsınız, benden söylemesi.

*** Merhaba Ben Faruk, 2014 senesinden itibaren yani 10 senedir Tayland’da yaşıyorum. Eğer benimle birebir görüşmek ve Tayland hakkında aklınıza gelebilecek bütün soruların detaylı cevaplarını bulmak istiyorsanız Danışmanlık Hizmetime bakabilirsiniz.

Ayrıca Tayland tatlıları ve meyvelerini de deneyebilirsiniz. Oldukça ucuz ve hayran kalacağınız birçok meyve ve tatlı olacağına eminim. Tayland Meyveleri – En Lezzetli Tropikal Meyveler yazısını okumanızı tavsiye ederim.

Mangosteen meyvesi, Tayland
Mangosteen – Tropikal bir meyve

3. Alışveriş Giderleri

Tayland alışveriş, Tren Market, Bangkok
Ratchada Train Market

Tayland’a daha önceden turist olarak gelmişseniz, zaten görmüşsünüzdür, Tayland’da turistler için birçok alışveriş yeri mevcut. Hatta Çin, Japonya, Vietnam, Malezya, Endonezya gibi Asya ülkelerinden Tayland’a alışveriş yapmak için gelen milyonlarca turist var. Bunun nedeni elbette hem çeşitlerin çok olması hem de fiyat açısından uygun olması.

Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim

3.1 Giyim Alışverişi

Aslında Tayland’da yaşam maliyeti hesabı yaparken giyim masrafı en son düşünmeniz gereken konulardan. Çünkü zaten yılın 12 ayı sıcak bir ülke. Bir t-shirt alsanız, uzun süre sizi götürüyor. Üstelik giyim alışverişi hiç de pahalı değil (Örneğin bir t-shirt 200-300 Baht, bir pantolon 400-500 Baht). Kendi açımdan söylemem gerekirse, en az harcadığım kalem diyebilirim.

Giyim alışverişi için Avm’lerden daha çok lokal sokak pazarlari ve gece marketlerine (night market) gidebilirsiniz. Bangkok’tan örnek vermem gerekirse Union mall, The Mall Bangkapi gibi bazı alışveriş merkezleri oldukça uygun.

Tayland’da alışveriş yapılabilecek yerler için Tayland Alışveriş – Görmeniz Gereken 10 Yer yazısını okuyabilirsiniz.

3.2 Teknolojik Ürün Alışverişi

Teknolojik ürünlerin alışverişi için ise gidebileceğiniz çok fazla yer var. Bu tarz alışverişinizi diğer illerden daha ziyade Bangkok’da yapmanızı öneririm. Bangkok’da MBK, Fortune Mall gibi ne ararsanız bulabileceğiniz, büyük alışveriş merkezlerine gidebilirsiniz. Telefon, laptop fiyatları Türkiye’ye kıyasla son derece uygun.

Bu konuda daha çok bilgi ve diğer şehirlerdeki lokasyonlar için Tayland Elektronik Alışveriş – Nerede alışveriş yapılır? ve Tayland iPhone Fiyatları | Tayland’dan iPhone Almak yazılarını okuyabilirsiniz.

3.3 Market Alışverişi

Tayland’da yaşamayı düşünüyor iseniz, elbette alışveriş yapacağınız alanlar daha farklı olacak. Market alışverişi, günlük ihtiyaçlar için 7-Eleven, Big C, Tops Market, Foodland gibi yerlere gidebilirsiniz. Ayrıca halk pazarlarına da gidebilirsiniz. Ben meyve ve sebzelerimi genelde buralardan alıyorum. Hem daha taze, hem daha ucuz oluyor.

Market alışveriş fiyatları listesini ise Tayland Market Fiyatları yazısında verdim.

Tayland pazar, alisveris, market, istakoz, deniz urunleri
Deniz ürünleri pazarı

4. Ulaşım Masrafları

Tuk tuk tayland, gezi, ulasim
Tuk tuk

4.1 Şehir İçi Ulaşım

Tayland’da yaşam maliyeti konusunda, ulaşım belki de en az para harcayacağınız alanlardan. Eğer Bangkok’ta yaşayacaksanız BTS ve MRT denilen toplu taşıma metrolarını kullanarak çoğu yere çok ucuza gidebilirsiniz (0.5-2 Dolar arası). Onun dışında daha ucuz ulaşım icin otobüs, song taew, van denilen minibüs tarzı araçlar da kullanabilirsiniz (0.2-1 Dolar arası).

Bangkok dışında şehirlerde ise daha çok song taew, tuktuk bulabilirsiniz. Özellikle küçük şehirlerde otobüs bulmak çok mümkün değil.

Bunlar dışında şehir içinde ulaşım için benim önerim bir motosiklet almanız yönünde olur. 20,000 – 30,000 Baht aralığında bir motosiklet çok iyi işinizi görür. Eğer ilk etapta satın almak istemiyorsanız, aylığı 2000-3000 Baht‘a motosiklet de kiralayabilirsiniz. Aynı şekilde araba da düşünebilirsiniz, ancak Bangkok gibi kalabalık bir şehirde önermem.

*** Merhaba Ben Faruk. Eğer Tayland’a yerleşmeyi düşünüyorsanız, iş bulmaktan, yaşam maliyetine, Tayca dilinden, vize konularına, araba/motosiklet satın alma, ehliyet alma süreçlerinden, sağlık sistemi, hastaneler, eğitim sistemi, güvenlik, banka hesabı açmaya kadar yani bilmeniz gereken her şeyden detaylı bir şekilde Tayland Yaşam Rehberi E-kitabında (263 sayfa) bahsettim. Hemen indirip PDF olarak okuyabilirsiniz. (Üstelik emeklerimin karşılığı olarak bana teşekkür etmiş olursunuz, desteğiniz için teşekkür ederim).

4.2 Şehirler Arası Ulaşım

Şehirler arası yolculuk Tayland’da gayet uygun fiyatlarda. Otobüs fiyatları çok ucuz olmasa bile genelde makul seviyede. Örneğin Bangkok’tan Phuket’e sadece 20 Dolar’a (750 Baht) bilet bulabilirsiniz. Otobüs dışında, hem daha hızlı ve rahat olmaları dolayısıyla Van(Servis arabası gibi minibüs) tercih edilebilir. Van’ler biraz daha pahalı olsa da bence değer.

En ucuz ve belki de en zevkli seyahat yolu ise tren. Trenle birçok yere ucuz bilet bulabilirsiniz. Tabii trenler de 1.2. ve 3. gibi sınıflar oluyor. 3.sınıf en ucuzu, fakat bu biletli yolcu alanında genelde klima olmuyor, ve oturaklar çok da rahat değil. Turist iseniz aslında bu şekilde trenle gezerek yerel halkın seyahatine şahit olabilirsiniz. Ben şahsen, hem yataklı tren hem de 3.sınıf biletlerle çok fazla kez gezdim. Deneyimlemenizi tavsiye ederim.

Şehirler arası ulaşım bilet fiyatlarını incelemek için 12go sitesine bakabilirsiniz.

Kısa bir not: Merhaba, ben Faruk. Bu sitede sizi rahatsız etmemesi için reklama yer vermiyorum. Bu sebeple bana destek olmak isterseniz Bana Destek Olun sayfasına bakabilirsiniz.

tren tayland, gezi, ulasim
Şehirler arası tren

5. Turistik Aktiviteler ve Gece Hayatı

Pattaya gece hayatı, bar, clup, Tayland
Pattaya walking street

5.1 Aktiviteler

Tayland’da genelde çoğu mekana girişte maalesef yabancılar, yerlilerin ödedikleri ücretlere kıyasla 2-3 kat, hatta bazı yerlerde 10 kat daha fazla para ödüyor. Örneğin doğa gezisi yapmak istiyorsunuz diyelim, genelde çoğu Tayland Milli Parkına girişler herkes için ücretli. Parka giriş ücreti yerliler için 1-1.5 Dolar arasında oluyor. Yabancılar için ise bazı parklara girişlerde 9-12 Dolar’a kadar ödemeleri isteniyor.

Bunun dışında çeşitli aktiviteler, Bungee jumping, Skydiving, Waterpark gibi yerlere girişlerde de ücret farklarını görebilirsiniz. Bunun için sitem etmenize gerek yok, çünkü maalesef ülkemizde de yabancı turistler için benzer uygulamalar oluyor. Hatta dünyanın birçok ülkesinde buna rastlayabilirsiniz.

Benim durumumda ise, şahsen akıcı Tayca konuşmam sebebiyle bazen yarı Taylandlıyım diye yerli fiyatlarıyla girdiğim oluyor 😀 Fakat her zaman böyle olmuyor ne yazık ki.

Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim

Ayrıca Tayland Gezilecek Yerler – Görmeniz gereken 12 yer yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

5.2 Tayland’da Gece Hayatı

Eğer gece hayatınız varsa, Tayland’da yaşam maliyeti oldukça artacaktır. Tayland gece hayatı masrafı için kabaca bir fiyat vermem gerekirse tek gecede 50-100 Dolar arası diyebilirim, tabii bu verdiğim rakam kişiden kişiye çok değişkenlik gösterir.

*** Merhaba Ben Faruk. Eğer Tayland’a yerleşmeyi düşünüyorsanız, iş bulmaktan, yaşam maliyetine, Tayca dilinden, vize konularına, araba/motosiklet satın alma, ehliyet alma süreçlerinden, sağlık sistemi, hastaneler, eğitim sistemi, güvenlik, banka hesabı açmaya kadar yani bilmeniz gereken her şeyden detaylı bir şekilde Tayland Yaşam Rehberi E-kitabında (263 sayfa) bahsettim. Hemen indirip PDF olarak okuyabilirsiniz. (Üstelik emeklerimin karşılığı olarak bana teşekkür etmiş olursunuz, desteğiniz için teşekkür ederim).

Bu yazıda Tayland’da yaşam maliyeti konusundan bahsetmeye çalıştım. Umarım bu yazı plan yapmanızda size yararlı olmuştur.

Tayland’da yaşamak istiyorsanız Tayland’da yaşamak isteyenlerin bilmesi gereken 8 şey yazısına da göz atabilirsiniz.

Tayland’la ilgili daha çok bilgi edinmek isterseniz, Tayland nasıl bir ülke yazısına bakabilirsiniz.

Tayland’a nasıl gidilir, gerekli belgeler ve vize konuları için Tayland vize istiyor mu? | Vize Ücretleri yazısını okuyabilirsiniz.

*** Merhaba Ben Faruk, 2014 senesinden itibaren yani 10 senedir Tayland’da yaşıyorum. Eğer benimle birebir görüşmek ve Tayland hakkında aklınıza gelebilecek bütün soruların detaylı cevaplarını bulmak istiyorsanız Danışmanlık Hizmetime bakabilirsiniz.

Kısa bir not: Merhaba, ben Faruk. Bu sitede sizi rahatsız etmemesi için reklama yer vermiyorum. Bu sebeple bana destek olmak isterseniz Bana Destek Olun sayfasına bakabilirsiniz.

Faruk

Faruk Bayram. Tayland aşığı. 2014 senesinden itibaren Tayland'ın kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına gezmediğim yeri, tatmadığım lezzeti kalmadı diyebilirim. Bu deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Takipte kalın.

En Yeni Yazılar