Son Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2025
Bu yazıyı Tayland’da yaşamak isteyen ve burada nelerle karşılaşacağını bilmeyen kişiler için yazıyorum. Bu yazıda Tayland’da neler olduğunu ve buraya geldiğinizde neler yapmanız gerektiğini ve Tayland hakkında genel bilgiler bulacaksınız.
2014 senesinden itibaren yani 10 seneyi aşkındır burada yaşadığımdan ötürü insanlar, kültür ve yaşam hakkında deneyimlerimi ve önerilerimi paylaşmaya calışacağım. Umarım sizin için yararlı olur. Tayland’a yerleşmek ile ilgili aşağıda soru ve yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim
İçerik Listesi
1. Vize
Vize, sizin de bildiğiniz gibi yabancı bir ülkeye giderken halletmeniz gereken ilk mesele. Bu konuda Tayland’a giderken kendimizi şanslı sayabiliriz. Çünkü Tayland, hiç bir vize işlemi yapmadan burada 2 ay (60 gün) boyunca ücretsiz kalmamıza izin veriyor. O yüzden eğer turist olarak gelecekseniz endişelenmenize gerek yok. Ancak Tayland’da yaşamak istediğinizde işler biraz karışık.
Öncelikle bu konuyla ilgili ve vize ücretleri, prosedürleri gibi detaylı ve güncel bilgiler için Tayland vize istiyor mu? | Vize Ücretleri yazısını okuyabilirsiniz.
Aşağıda ise bazı vize türlerinden kısaca bahsettim.
1.1 Öğrenci Vizesi
Eğer Tayland’a gelmeden önce okuyacağınız okul belli ise, bu okuldan orada okuyacağınıza dair bir yazı isteyip konsolosluğa gittğinizde 3 aylık bir vize alabiliyorsunuz. Daha sonra ise bunu 1 yıla uzatıyorsunuz.
Buraya gelmeden önce okul belli değilse, sorun yapmayın. Turist vizesiyle gelip daha sonra öğrenci vizesi alabilirsiniz.
1.2 İş izni
Tayland’da iş izni almak için öncelikle iş yerinizin belli olması ve oradan alacağınız yazıyla Non-B vizesi almanız gerekiyor. Bu vize 3 aylık oluyor. 3 ayın sonunda iş izni alabiliyor ve vizenizi 1 yıla uzatıyorsunuz.
Tabii burada olmadan iş bulmak çok kolay olmadığı için, Tayland’a turist vizesiyle gelip daha sonra burada iş aramak daha mantıklı olabilir. Tayland’da ne iş yapılır yazısına da göz atabilirsiniz.
1.3 Evlilik Vizesi
Tayland’da evlenip vize almak için banka hesabınızda son 3 ay içinde en az 400,000 Baht(12,000 Dolar) gibi bir para bulunduğunu göstermeniz gerekiyor. Ayrıca vizenizi devam ettirmek için her sene belli bir ücret ödeyip, ve yine banka hesabınızda para göstermeniz gerekiyor.
1.4 Emeklilik Vizesi
Bu vizeyi alabilmek için 50 yaşını geçmiş olmanız gerekiyor. Ayrıca her sene yenilemek için belli bir parayı bankada göstermeniz gerekiyor.
*** Merhaba Ben Faruk. Eğer Tayland’a yerleşmeyi düşünüyorsanız, iş bulmaktan, yaşam maliyetine, Tayca dilinden, vize konularına, araba/motosiklet satın alma, ehliyet alma süreçlerinden, sağlık sistemi, hastaneler, eğitim sistemi, güvenlik, banka hesabı açmaya kadar yani bilmeniz gereken her şeyden detaylı bir şekilde Tayland Yaşam Rehberi E-kitabında (263 sayfa) bahsettim. Hemen indirip PDF olarak okuyabilirsiniz. (Üstelik emeklerimin karşılığı olarak bana teşekkür etmiş olursunuz, desteğiniz için teşekkür ederim).
2. Yemek
Her zaman söylerim, eğer bir ülkede yaşamak istiyorsanız, yemeklerini seveceksiniz. Yoksa o ülkede yaşamanızın ne anlamı var. Bence yemek, bir ülkeyi ve kültürü tanımak ve sevmek için en önemli şey. O yüzden Tayland’a gelmeden önce ne tarz yemekler olduğunu bilirseniz, buraya daha rahat alışırsınız.
Yemeklerini sevmeden Tayland’da yaşamak elbette mümkün. Ancak ben çok zevk alacağınızı düşünmüyorum. Çünkü nereye giderseniz gidin, yemek sorununuz olacak. Benim burada 5 yıl yaşamış, ancak Tay yemeklerini hiç sevmemiş olan bir arkadaşım gibi sürekli 7-11 denen marketlerden hamburger, abur cubur ile beslenmek zorunda kalırsınız.
Tabii, buraya gelir gelmez Tayland yemeklerini seveceksiniz demiyorum. Hatta benim buranın yemeklerine alışmam 6-7 ayı buldu diyebilirim. Öyle ha deyince herşeyi yiyemiyorsunuz. Farklı bir mutfağı var elbette. Bir kere deneyip de sevmedim bu yemeği demeyin, biraz şans verin. Eminim bazı yemekleri çok seveceksiniz. Ben Türkiyeye bir-iki aylığına bile tatil için döndüğümde buranın yemeklerini inanın çok özlüyorum. Umarım siz de Tay yemeklerini seversiniz.
Bu arada Tayland’da ne yenir? yazısını da okuyabilirsiniz.
2.1 Tayland yemeklerinin tadları nasıl?
Tayland yemekleri sizin de bildiğiniz gibi acılı. Acı biber neredeyse her yemekte kullanılıyor. Bizim ülkemizde olduğu gibi baharat açısından daha ziyade biber acısı size biraz farklı gelebilir. Eğer acı yemeği çok sevmiyorsanız, üzülmeyin. Bu yemekleri istediğinizde az acılı şekilde sipariş edebilirsiniz. Örnek olarak Somtam.
Tayland’ın her yemeği acılı demiyorum tabii ki. Bazı yemeklerde hiç acı yok. Hatta yemek yaparken şeker kullandıkları için tatlı bile gelebilir.
Taylanda özgü bir diğer tad ise ekşi tadı. Ekşiyle aranız varsa, birçok Tay yemeğini çok sevecekseniz demektir. Kendimden örnek vermek gerekirse, ben ekşiyi çok sevdiğim için, Tayland yemekleri tam bana göre. Yalnız ekşi olan yemekler, aynı zamanda acılı oluyor. Az acılı şeklinde yemenizi öneririm. Örnek olarak Tom Yum.
Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim
Bazı yemekler ise bizim damak tadımıza çok uygun. Bu yemekleri hiç zorlanmadan yiyebileceğinize inanıyorum. Hatta bazı yemeklerin çok garip görüntüleri olsa dahi, tadları bize çok uygun diyebilirim. Eminim, bu yemekleri siz de seveceksiniz. Örnek olarak, Pad Thai, Kao Pad.
Tayland yemekleriyle ilgili daha çok bilgi için Tayland Yemekleri ve Tay Mutfağı-En Lezzetli 15 Yemek yazısına bakmanızı öneririm.
Tayland’ın sadece yemekleri yok elbette. Tropikal meyveleri çok iyi. Hiç tatmadığınız meyveleri burada bulacağınızı düşünüyorum. Tatlıları da çok meşhur. Tatlıyla aranız varsa, bu tatlıları çok seveceğinizden eminim. Yalnız çok fazla yemenizi tavsiye etmem, çoğu tatlıya çok fazla şeker ve şerbet koyuyorlar.
Ayrıca Tayland Meyveleri – En Lezzetli Tropikal Meyveler yazısını okuyabilirsiniz.
3. İklim
Tayland’da yaşamak istiyorsanız iklim hakkında bilgi sahibi olmanız lazım. Tayland, sizin de bildiğiniz gibi tropikal bir iklime sahip. Yani yıl boyunca yaz var. Yılın her ayı sıcak. Sıcağın yanında, Türkiye’de pek alışık olmadığımız, aşırı fazla nem olduğu için bazen çok sıcak oluyor. Nem oranları yüzde 70, 80 lere bile çıkıyor.
Tayland’da 3 farklı mevsim var.
3.1 Yaz mevsimi
Mart’ın ortalarında başlayıp Haziran’a kadar süren yaz mevsimi, zaten sıcak olan Tayland’ın en sıcak zamanları. Bu mevsim oldukça bunaltıcı, nemli ve sıcak. İnanın o kadar sıcak ki, öğlen vakitlerinde dışarıya çıkmanızı kesinlikle önermem. Hatta akşama doğru saat 4, 5 civarında bile hava çok sıcak oluyor.
3.2 Yağmur Mevsimi
Temmuz-Ekim ayları arasında ise o çok ünlü muson yağmurlarının olduğu yağmur mevsimi var. Bazı günler çok fazla yağmur yağıyor, yılda en az bir iki kere sel görebilirsiniz. Yağmur mevsimi, sizi çok korkutmasın. Çünkü çoğu zaman yağmur çok çabuk yağıp geçiyor.
3.3 Kış Mevsimi
Kasım’dan Şubat ayına kadar ise en güzel mevsim olan kış mevsimi var. Kış dediğime bakmayın, hava yine de sıcak. Ancak yaz mevsimine göre arada çok fark var. Genel sıcaklık 20 derece civarlarında oluyor. Tayland’a turist olarak gelmek istiyorsanız, gelmeniz gereken zamanlar bu aylar.
Tayland sıcak ve nemli bir ülke olduğu için bilmeniz gereken önemli bir mesele ise hergün en az iki kere duş almanız gerektiği. Çünkü dışarıya 5-10 dk.lık bile çıksanız çok terliyorsunuz. İki gün üst üste bir t-shirt giymek ne yazık ki mümkün değil. Eğer hijyeninize dikkat etmezseniz, etranızdaki insanları rahatsız edebilirsiniz, benden söylemesi.
Ayrıca Tayland’a ne zaman gidilir? yazısını okuyabilirsiniz.
*** Merhaba Ben Faruk, 2014 senesinden itibaren yani 10 seneyi aşkındır Tayland’da yaşıyorum. Eğer benimle birebir görüşmek ve Tayland hakkında aklınıza gelebilecek bütün soruların detaylı cevaplarını bulmak istiyorsanız Danışmanlık Hizmetime bakabilirsiniz.
4. İş Bulmak
Tayland’da yaşamak istiyorsanız, elbette bir geliriniz olması gerekiyor. Eğer bir geliriniz yoksa, burada ne tarz işler yapabileceğinizden, nasıl iş bulabileceğinizden bahsedeceğim.
4.1 Tayland’da çalışmak için gerekenler
Öncelikle burada iş bulmak için nelere ihtiyacınız olduğundan bahsedeyim. Tahmin edebileceğiniz gibi İngilizcenizin olması gerekiyor. Bu sizi korkutmasın, eğer basit seviyede bir İngilizceniz bile olsa, burada iş bulabilirsiniz. Sadece biraz aktif olmanız, utangaç olmamanız gerekiyor. İngilizceyi derdinizi anlatacak kadar öğrenin, telaffuzunuzu biraz geliştirin, yeter. Ayrıca her iş için olmasa da bazı işler için 4 yıllık diplomanız olması gerekiyor. Yoksa iş izni alamıyorsunuz, ve bu şekilde çalışmak yasal değil.
4.2 Tayland’da ne tarz işler yapabilirsiniz?
Yabancı olduğumuz için maalesef burada yapabileceğimiz işler kısıtlı. Çoğu iş için Tay vatandaşları tercih ediliyor. Bu tarz işlerde çalışmak için çok iyi bir Tayca’nızın olması gerekiyor. Ayrıca maaşları da çok düşük. Ancak hemen umutsuzluğa kapılmayın. Burada yapabileceğiniz birçok iş bulunmakta. Hem de bu işler ülkenin maaş ortalamasına göre çok yukarıda. Yani güzel paralar kazanıp, biriktirebilirsiniz.
Burada ne iş yapabileceğinizden kısaca bahsetmek gerekirse;
Öğretmenlik, fitness eğitmenliği, programcılık, tasarımcılık, sosyal medya uzmanlığı, su dalış eğitmenliği, modellik, figüranlık, otel veya restoranlarda çalışmak. Bu işlerden detaylı bir şekilde bahsettiğim Tayland’da ne iş yapılır? yazısına göz atabilirsiniz.
Ayrıca Tayland’da yapılacak en kolay iş öğretmenlik. Bu sebeple Tayland’da öğretmen olmak yazısını da okumanızı kesinlikle tavsiye ederim.
4.3 Tayland’da iş kurmak
İş bularak başkalarının yanında çalışmak dışında, kendi işinizi de kurmanız mümkün. Tabii sermayeniz varsa. Restoran, cafe tarzı veya turist acentası gibi iş kurabilirsiniz. Ancak Tayland’da işyeri açarken, kuracağınız işin hisselerinin tamamı size ait olmuyor. İşyeri yüzde çoğunluğunun Tay vatandaşı olan kişilerde olması gerekiyor.
Bu konudan detaylı olarak Tayland’da İş Kurmak | 7 İş Fırsatı yazısında bahsettim.
*** Merhaba Ben Faruk. Eğer Tayland’a yerleşmeyi düşünüyorsanız, iş bulmaktan, yaşam maliyetine, Tayca dilinden, vize konularına, araba/motosiklet satın alma, ehliyet alma süreçlerinden, sağlık sistemi, hastaneler, eğitim sistemi, güvenlik, banka hesabı açmaya kadar yani bilmeniz gereken her şeyden detaylı bir şekilde Tayland Yaşam Rehberi E-kitabında (263 sayfa) bahsettim. Hemen indirip PDF olarak okuyabilirsiniz. (Üstelik emeklerimin karşılığı olarak bana teşekkür etmiş olursunuz, desteğiniz için teşekkür ederim).
5. Konaklama
Tayland’a gelmeden önce konaklama için ne kadar para ayırmanız gerektiğini bilmeniz çok önemli. Çünkü Tayland’da yaşamaya başladığınızda en çok bunun için para harcayacaksınız. Tabii halihazırda yanında kalabileceğiniz birisi varsa, veya öğrenciyseniz ve okulunuzunda kalabileceğiniz bir yurt varsa bu mükemmel. Yoksa, ne tarz yerlerde kalacağınızı bilirseniz, bu sizin bütçenize çok yararlı olacaktır.
5.1 Tayland’da nerede yaşamalıyım?
Öncelikle eğer Bangkok’da yaşayacaksanız, merkezden uzakta durmaya çalışın. Eğer Siam, Thong Lo, Khlong Toei gibi merkezi yerler ve çevrelerinde kalırsanız gerektiğinden çok fazla para harcamış olursunuz. Onun yerine herhangi bir Bts veya Mrt durağına yakın, merkeze uzak olsa da ulaşımın kolay olduğu yerlerde kalmanız sizin için daha iyi olacaktır. Yer seçerken bilmeniz gereken önemli bir mesele ise, işyerinize yakın bir yerde kalmanız. Çünkü hergün iş için seyahat etmek gerçekten zor ve yorucu oluyor.
5.2 Tayland’da ev kiraları ne kadar?
Aşağıda vereceğim fiyatlar Bangkok’a özel. Diğer şehirlerde daha güzel yerlerde ve daha ucuza kalmak mümkün.
İlk olarak, Tayland’a gelir gelmez hemen ilk günden ev kiralamanız mümkün değil. O yüzden günlük oda kiralayabileceğiniz hosteller bulmanız gerekiyor. Merkeze çok yakın olmayan yerlerde günlüğü 300-800 Baht arası çok ucuza oda kiralayabilirsiniz. Sizin için kalıcı bir yer bulana kadar en iyi seçenek bu olacaktır.
Kiralayabileceğiniz yerlerden ilki ve en ucuz seçeneğiniz apartmanlar. Öyle apartman dediğime bakmayın, tek odalı, banyosu ve balkonu olan odalar. Bu odaların, bulunduğunuz konuma göre aylığı 2000-5000 Baht arasında kiraları var.
Daha iyi bir yer istiyorsanız önerebileceğim condolar. Genelde bir oda ve salondan oluşan, mutfağı, banyosu ve balkonuyla, kapıda güvenliği olan büyük binalar. Bu condoları seçerken, ana yola yakın yerlerde seçmeye çalışın. Ulaşım daha kolay olacaktır. Tabii aracınızın olmadığını varsayıyorum. Bu tarz condoların fiyatları, bulunduğunuz konuma göre 5000-10000 Baht arasında.
Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim
Son olarak bahsedebileceğim yerler ise aileyle birlikte kalabileceğiniz büyük, bildiğimiz tek katlı, bazen iki-üç katlı olan evler. Genelde site halinde olan bu evler merkezden ve ana yollardan biraz uzakta oluyor. Aracınız yoksa bu yerlerde kalmanızı önermem. Fiyatları ise 10,000 Baht‘tan başlıyor.
Bu anlattıklarım gözünüzü korkutmasın. Gelir gelmez en lüks yerlerde kalacak değilsiniz. Yer seçerken acele etmeyin, işyerine yakın olan, rahat, yemek yapıyorsanız küçük de olsa mutfağı olan, çevre güvenliği iyi olan yerler seçmeye çalışın.
*** Merhaba Ben Faruk, 2014 senesinden itibaren yani 10 seneyi aşkındır Tayland’da yaşıyorum. Eğer benimle birebir görüşmek ve Tayland hakkında aklınıza gelebilecek bütün soruların detaylı cevaplarını bulmak istiyorsanız Danışmanlık Hizmetime bakabilirsiniz.
6. Yaşam Maliyeti
Öncelikle bu konudan detaylı olarak Tayland’da yaşam maliyeti yazısında bahsettim. O yazıyı da inceleyebilirsiniz.
Tayland’da yaşamak istiyorsanız, yaşam maliyetini, ayda ne kadar para harcayacağınızı bilmeniz gerekiyor. Yoksa gelir gelmez ilk ayınızda hiç ummadığınız kadar fazla para harcayabilirsiniz. Ben de ilk geldiğim zaman aynısını yaşadım, oradan biliyorum. Ne kadar para harcayacağınız ise bulunduğunuz bölgeye, ihtiyaçlarınıza göre değişir.
6.1 Konaklama masrafları
İlk olarak konaklamadan yukarıda zaten genel olarak bahsettim. Eğer kalacağınız bir yer yoksa, öyle çok pahalı otellerde kalmamaya çalışın. İlk başta 1000 Baht ve uzeri otellerin fiyatları ucuz gelebilir ancak iki, üç hafta kalırsanız çok fazla para harcamış olursunuz. Benim tavsiyem daha ucuz 300-400 Baht fiyatlı odalarda kalmanız. Bu odalar çok konforlu olmasa da maddi olarak çok uygun. Zaten bir ay içinde asıl kalacağınız yere geçiş yaparsınız.
6.2 Yemek masrafları
Düşünmeniz gereken başka bir masraf ise yemek. Tayland’da sokak yemekleri ucuz, evet. Fakat sabah akşam bu şekilde beslenmeye çalışırsanız, mideyi bozarsınız benden söylemesi. Tayland mutfağı bize çok farklı olduğu için, yemeklere alışmanız belli bir süre alabilir. O yüzden sürekli sokaktan yemenizi tavsiye etmem.
Küçük restoranlar zaten çok pahalı değil, bir öğün yemeği 40-50 Baht‘a, hatta daha ucuza bulabilirsiniz. Batı kültürüne yakın yemek yapan yerler ise biraz daha pahalı, 200-250 Baht civarı Onun dışında Avm’lerin yemek bölümlerinde de yemek yiyebilirsiniz.
6.3 Ulaşım masrafları
Yaşam maliyetini hesaplarken, aklınızda olması gereken önemli bir kalem ise ulaşım masrafları. Tayland’da taksi fiyatları(Başlangıç fiyatı 35 Baht + 1 km başına 8-9 Baht) çok pahalı olmadığı için, bilmediğiniz heryere taksiyle gitmeye kalkarsanız çok para harcarsınız. O yüzden Bts, Mrt, otobüs, tren gibi toplu taşıma araçlarını kullanmanız daha iyi olacaktır.
Son olarak, gece hayatından bahsetmek istiyorum. Tayland’a yerleşip, sürekli gece alemine akayım diye düşünüyor olabilirsiniz. Alkol fiyatları burada çok pahalı olmasa da eğer bu şekilde bir yaşam tarzınız olursa, düşündüğünüzden çok daha fazla para harcarsınız.
*** Merhaba Ben Faruk. Eğer Tayland’a yerleşmeyi düşünüyorsanız, iş bulmaktan, yaşam maliyetine, Tayca dilinden, vize konularına, araba/motosiklet satın alma, ehliyet alma süreçlerinden, sağlık sistemi, hastaneler, eğitim sistemi, güvenlik, banka hesabı açmaya kadar yani bilmeniz gereken her şeyden detaylı bir şekilde Tayland Yaşam Rehberi E-kitabında (263 sayfa) bahsettim. Hemen indirip PDF olarak okuyabilirsiniz. (Üstelik emeklerimin karşılığı olarak bana teşekkür etmiş olursunuz, desteğiniz için teşekkür ederim).
7. Banka Hesabı Açmak
Tayland’da yaşamak düşünenlerin bana sürekli sorduğu bir başka soru ise nasıl banka hesabı açılır. Hatta burada iki senedir yaşayan bazı arkadaşlarım bile hala banka hesabının nasıl açıldığını bilmiyor.
Eğer öğrenci, iş gibi herhangi bir vizeniz varsa, Tayland’da banka hesabı açmak oldukça kolay. Sadece bağlı olduğunuz okuldan veya iş yerinden bir yazı alıyorsunuz, o kadar.
Ancak Tayland’a gelir gelmez büyük ihtimal vizeniz olmayacağı için, sizin için durum farklı. Tayland’da turist olarak banka hesabı açmak artık biraz zor maalesef (önceden kolayca açılabiliyordu). Ancak yine de bu konuda yardımcı olan bazı vize ofisleri ve ajanslar var. Ayrıca yabancılara kolaylık sağlayan bankalar da var (Örneğin Bangkok Bank). Bana bu konuda Instagram üzerinden mesaj atabilirsiniz.
8. İnsanlar ve Kültür
Tayland’ın insanları ve kültürü bize göre çok farklı. Bunu bilmeyen birçok turist burada maalesef sıkıntı yaşıyor, yanlış anlaşılmalara maruz kalıyor. Tayland’da yaşamak istiyorsanız, bu konuda biraz bilginizin olması, sizin için yararlı olacaktır. Tabii herşeyi yazılardan, videolardan tam anlamıyla öğrenmek mümkün değil. Ne kadar araştırsanız da, Tayland insanlarına ve kültürüne burada yaşayarak zamanla alışacaksınız.
8.1 Tayland İnsanları
Tayland sizin de bildiğiniz gibi ‘Land of Smiles’ yani ‘Gülümseyen İnsanların Ülkesi’ diye geçiyor. Hakikaten öyle mi derseniz, cevabım evet olur. Nereye giderseniz gidin, her zaman size gülümseyen, hoşgörülü, nazik, kavga etmeyen insanlar görürsünüz.
Bunun böyle olmasının en büyük nedeni ise Tayland kültüründe toplum içinde duygularınızı göstermek ayıp sayılıyor. O yüzden hiçbir yerde bir kavgaya şahit olmazsınız.(Ücra bar köşeleri hariç). Hatta sevgililerin, evli olsalar bile toplum içinde el ele tutuşmalarını dahi çok göremezsiniz. Bu konuda en çok sevdiğim olay ise korna çalınmaması. Çünkü burada korna çalmak yine ayıp sayılıyor. İnanın 8 yıllık Tayland yaşamımda en fazla 10-20 kere korna sesi duymuşumdur. Kornayı sadece tehlike anlarında kullanıyorlar.
Tayland insanları bu şekilde olduğu için, kavga eden, sınırını kaybedip bağıran çağıran insanları hiç sevmiyorlar. O yüzden benim tavsiyem toplum içinde sinirlenseniz dahi, çok göstermeyin. Yoksa yanlış anlaşılmalara maruz kalabilirsiniz.
Bu konuda daha çok bilgi için Tayland İnsanları – Bilmeniz Gereken 8 Şey yazısını okumanızı tavsiye ederim.
8.2 Tayland Kültürü
Tayland kültüründe selamlaşırken el sıkışma yok. Wai denilen selamlaşma şekliyle, yani iki elinizi birleştirip omuz hizanızın üzerinde tutup insanları selamlıyorsunuz. Karşınızda bulunan kişi sizden ne kadar büyükse, elinizi o kadar yukarıya kaldırabilirsiniz.
Tayland kültüründe bilmeniz gereken başka bir mesele ise kafa kısmının kutsal sayılması. İnsanlara tabiri caizse el ense çekmeye çalışırsanız, veya omuzlarına el atarsanız, çok hoş karşılanmazsınız. Hatta küçük bir çocuğun başını bile okşamanız doğru olmaz. Aynı zamanda ayak kısmı da sorunlu bir bölge. Ayağınızla birşey itmeniz, birşeyleri işaret etmeniz, Tayland insanları arasında çok ayıp sayılıyor.
Kısa bir not: Merhaba, ben Faruk. Bu sitede sizi rahatsız etmemesi için reklama yer vermiyorum. Bu sebeple bana destek olmak isterseniz Bana Destek Olun sayfasına bakabilirsiniz.
8.3 Tayland Dini
Tayland’ın dininden bahsetmek gerekirse, toplumun yüzde 90’ından fazlası budist. Hatta ülkenin resmi dini Budizm. Heryerde buda heykellerinin önünde eğilen, sabahları keşişlerle dua eden insanlar görebilirsiniz. İnsanların dini ne olursa olsun, onlarla dalga geçmeniz, dinleriyle alakalı yorumlarda bulunmanız, garip sorular sormanız sizin için pek iyi olmayacaktır. Bu konularda hassas davranmanızı tavsiye ederim.
Bilmeniz gereken önemli bir mesele ise Krallık. Tayland krallığı çok kutsal ve hakkında konuşmanız, soru sormanız, sorgulamanız, şaka yapmanız yasak. Evet, kanunen yasak. Küçük bir yorumunuz bile hapis yatmanıza sebep olabilir. Tayland’da yaşamak istiyorsanız bu konulara dikkat etmelisiniz.
*** Merhaba Ben Faruk. Eğer Tayland’a yerleşmeyi düşünüyorsanız, iş bulmaktan, yaşam maliyetine, Tayca dilinden, vize konularına, araba/motosiklet satın alma, ehliyet alma süreçlerinden, sağlık sistemi, hastaneler, eğitim sistemi, güvenlik, banka hesabı açmaya kadar yani bilmeniz gereken her şeyden detaylı bir şekilde Tayland Yaşam Rehberi E-kitabında (263 sayfa) bahsettim. Hemen indirip PDF olarak okuyabilirsiniz. (Üstelik emeklerimin karşılığı olarak bana teşekkür etmiş olursunuz, desteğiniz için teşekkür ederim).
Bu yazıda Tayland’da yaşamak isteyenlerin bilmesi gereken 8 şey’den bahsettim. Umarım yazımı beğenmişsinizdir.
Bu arada Tayland Market Fiyatları yazısını da okuyabilirsiniz.
Tayland nasıl bir ülke? yazısına da göz atabilirsiniz.
*** Merhaba Ben Faruk, 2014 senesinden itibaren yani 10 seneyi aşkındır Tayland’da yaşıyorum. Eğer benimle birebir görüşmek ve Tayland hakkında aklınıza gelebilecek bütün soruların detaylı cevaplarını bulmak istiyorsanız Danışmanlık Hizmetime bakabilirsiniz.