Tayland’a Yerleşmek


Yayınlanma Tarihi: 10 Ağustos 2021

Son Güncelleme Tarihi: 1 Haziran 2024

2014 yılının bir Eylül sabahında inmiştim Bangkok Suvarnabhumi havaalanına. Tabii o zamanlar bu kadar uzun bir süre burada yaşayacağımı, Tayland’ın evim olacağını tahmin etmiyordum. Aradan 10 sene geçti, ve ben bu sürede o kadar çok şey öğrendim ki, bu yazıda Tayland’a yerleşmek ile alakalı birçok soruya cevap bulabilirsiniz.

Tayland’a, benim geldiğim gibi yani hiçbir şey bilmeden gelip yerleşmek elbette mümkün. Fakat vize, ev kiraları, günlük yaşam, iş bulmak, alışveriş gibi belli başlı konularda bilgi sahibi olursanız, sizin için daha iyi olacağını düşünüyorum.

Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim

1. Vize

tayland vize nasil alinir, vize, ogrenci vizesi, Tayland turist vizesi
Tayland vize

Tayland’a seyahat etmek ve yerleşmek aslında öyle düşünüldüğü kadar zor değil. Çünkü Tayland bizden vize istemiyor. Tayland’a sadece turist olarak geliyorsanız 2 ay yani 60 gün boyunca vizesiz, hiçbir ücret ödemeden kalabilirsiniz. Ancak konu Tayland’a yerleşmek olunca, işler biraz daha farklı oluyor.

İlk olarak, Tayland’a ilk gelişte 60 günlük damganızı alıyorsunuz. 2 ay dolduktan sonra ise bulunduğunuz şehirde Göçmenlik Bürosuna (Immigration Office) giderek 55 Dolar (1900 Baht)‘a 1 ay (30 gün) daha uzatma yapıp toplamda 90 gün kalabilirsiniz.

90 günden sonra ise yurtdışına çıkmanız gerekiyor. Onun için de komşu bir ülkeye gidip, tekrar Tayland’a giriş yapıp 2 ay + 1 ay daha uzatma yapmak mümkün. Bu şekilde 6 ay boyunca Tayland’da kalabilirsiniz. Daha sonrası için farklı çözümler mevcut.

*** Merhaba Ben Faruk, 2014 senesinden itibaren yani 10 senedir Tayland’da yaşıyorum. Eğer benimle birebir görüşmek ve Tayland hakkında aklınıza gelebilecek bütün soruların detaylı cevaplarını bulmak istiyorsanız Danışmanlık Hizmetime bakabilirsiniz.

1.1 Öğrenci ve Non-B Vizeleri

Tayland’a gelmeden önce iş bulmuşsanız, veya öğrenci olacaksanız, iş yerinden veya okuldan, Tayland’a geldiğizde oraya bağlı olacağınızı söyleyen bir belge isteyip, o belgeyle konsolosluktan Non-B visa alabilirsiniz. Bu vize ilk önce 3 aylık geçerli oluyor, daha sonra ise 1 seneye uzatılıyor.

Ben de Tayland’a öğrenci olarak geldiğim için bu şekilde vize almıştım. Şu anda ise iş iznim olduğu için burada hiç vize sıkıntısı çekmedim.

Tayland’a gelmeden önce iş bulamamış iseniz, sorun yok. Yukarıda belirttiğim gibi 2 aylık turist vizesi alıp, bir ay da burda uzatırsınız. Toplamda 3 ay olmuş olur. Zaten o süre zarfında çoktan iş bulursunuz. İş bulduktan sonra ise Non-B vize işlemleri oldukça kolay. İşyeriniz size yardımcı olacaktır.

1.2 Evlilik ve Emeklilik Vizeleri

Diğer bir seçenek ise evlilik vizesi. Bunun için Türkiye’de veya Tayland’da bu vizeye başvurabilirsiniz. Başka bir seçenek olan, emeklilik vizesinde ise 50 yaş üstünde olmanız gerekiyor. Evlilik ve emeklilik vizelerinde belli bir paranın bankaya yatırılmış olması gerekiyor.

Vize konularında ücretler, prosedürler gibi detaylı ve güncel bilgiler için Tayland vize istiyor mu? | Vize Ücretleri yazısını okuyabilirsiniz.

2. Ev kiraları

Tayland yaşam, ev kiraları, Tayland'da yaşamak, Bangkok
Tayland ev

Tayland’a yerleşmek deyince halledilecek ilk işlerden birisi nerede kalacağınız. Burada tanıdığınız birisi varsa, yanlarında belli bir süre kalabiliyorsanız, mükemmel. Eğer yoksa, nerede kalacağınız Tayland’a geliş amacınıza bağlı. (Bu arada aşağıda vereceğim fiyatlar Bangkok’a özel. Diğer illerde genel olarak daha ucuz.)

Eğer öğrenci olarak gelmişseniz, zaten üniversitenin yurdu vardır. Oralarda kalmanız sizi maddi açıdan inanılmaz rahatlatacaktır. Genelde okul yurtları ayda 60-120 Dolar (2000-4000 Baht) arası oluyor.

Halihazırda iş bulmuş veya iş bulmak için gelmiş iseniz, iş yerine yakın bi yerde kalmanızı şiddetle tavsiye ederim. Hem yol masrafından tasarruf etmiş, hem de zaman kazanmış olursunuz. Ayrıca hergün sıcakta iş için yolculuk yapmak insanı çok yoruyor. Peki, iş bulana kadar nerede kalacaksınız? Günlüğü 12-24 Dolar (400 – 800 Baht) aralığında odalar bulabilirsiniz. Kısa süreliğine buralarda kalabilirsiniz.

*** Merhaba Ben Faruk. Eğer Tayland’a yerleşmeyi düşünüyorsanız, iş bulmaktan, yaşam maliyetine, Tayca dilinden, vize konularına, araba/motosiklet satın alma, ehliyet alma süreçlerinden, sağlık sistemi, hastaneler, eğitim sistemi, güvenlik, banka hesabı açmaya kadar yani bilmeniz gereken her şeyden detaylı bir şekilde Tayland Yaşam Rehberi E-kitabında (263 sayfa) bahsettim. Hemen indirip PDF olarak okuyabilirsiniz. (Üstelik emeklerimin karşılığı olarak bana teşekkür etmiş olursunuz, desteğiniz için teşekkür ederim).

2.1 Farklı Ev Seçenekleri

İş buldunuz, veya kalacağınız bölge belli diyelim. O zaman önünüzde birkaç seçenek var. İlk olarak, apartman gibi fakat sadece bir oda, banyo ve balkondan oluşan dairelerde kalabilirsiniz. Fiyatları oldukça ucuz, aylık 60-150 Dolar (2000- 5000 Baht) aralığında.

İkinci seçenek ise condo diye adlandırılan, mutfak, banyo, bir oturma alanı ve yatak odasından oluşan, genelde güvenliği olan site gibi binalardan bir yer kiralayabilirsiniz. Fiyatları genelde 150-300 Dolar (5000-10000 Baht) aralığında.

Bir diğer seçenek ise, genelde aileyle kalınan site gibi yerlerde bulunan tek katlı veya iki-üç katlı evler. Bunların kiraları tabii ki daha pahalı. Aylık en az 300 Dolar (10000 Baht)’tan başlıyor.

Ev kiralarından ve Tayland’da yaşam maliyetinden bahsettiğim şu yazıma da göz atabilirsiniz.

Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim

3. İş bulmak

Tayland öğretmenlik, iş bulmak, çalışmak
Tayland’a yerleşmek

Tayland’da iş bulmak sanıldığı kadar zor değil. Tabii İngilizceniz varsa. Bazı işler için çok iyi derecede dil bilmenize de gerek yok. Ben sadece ortaokul ve lisede gördüğüm İngilizceyle gelmiştim buraya. İlk geldiğimde iyi bir İngilizcem yoktu. Fakat yıllar geçtikçe, konuşa konuşa gelişti.

Tayland’da ne iş yapılır sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse, Tayland’da öğretmenlik, fitness eğitmenliği, programcılık, tasarımcılık, sosyal medya uzmanlığı, su dalış eğitmenliği, modellik, figüranlık yapabilir, otel veya restoranlarda çalışabilir, ya da kendi işinizi kurabilirsiniz. Bu işler hakkında detaylı olarak Tayland’da ne iş yapılır? yazısında bahsettim.

3.1 İş Bulmak İçin Websiteleri

Gelelim nasıl iş bulacağınıza. Aşağıda belli başlı websitelerini listeledim.

Craigslist : Çoğu part-time iş olmak üzere, burada olan ilanlara bakabilirsiniz. Bu siteden şahsen ben çok fazla iş buldum.

KruTeacher : Öğretmenlik iş ilanlarına buradan bakabilirsiniz. Buradan da birkaç okula başvuru yapmıştım.

Glassdoor ve LinkedIn sitelerinde de birçok çeşit iş ilanı bulabilirsiniz. Özellikle yabancılar için de birçok iş ilanı var.

Bakmanız gereken diğer websitelerinden Tayland’da iş bulabileceğiniz 8 Websitesi yazısında bahsettim.

Tayland’da iş bulmak için burada olmanızı tavsiye ederim. Çoğu iş ilanlarına yurtdışından başvuru yapılıyor. Bu yüzden okullar, firmalar bu tarz iş arayanları genelde tercih etmiyor. Burada bulunursanız, hem bir adım önde olmuş olursunuz, hem de kolayca iş görüşmelerine gidebilirsiniz.

Bir diğer mesele ise, ajanslar. Ajanslarla çalışmanız sizin için daha iyi olacaktır. İlk defa Tayland’a geldiğinizde kendi başınıza iş bulmak zor olabilir, bu yüzden ajansla çalışmak iş bulmanızı kolaylaştırabilir. Örneğin ben 2014’ten beri Tayland’da bulunmama rağmen hala ajansla çalışıyorum. Benim çalıştığım öğretmenlik ajansı. Diğer işler için de ajanslar bulunmakta.

Bu konudan detaylı olarak Tayland’da öğretmen olmak yazısında bahsettim.

*** Merhaba Ben Faruk. Eğer Tayland’a yerleşmeyi düşünüyorsanız, iş bulmaktan, yaşam maliyetine, Tayca dilinden, vize konularına, araba/motosiklet satın alma, ehliyet alma süreçlerinden, sağlık sistemi, hastaneler, eğitim sistemi, güvenlik, banka hesabı açmaya kadar yani bilmeniz gereken her şeyden detaylı bir şekilde Tayland Yaşam Rehberi E-kitabında (263 sayfa) bahsettim. Hemen indirip PDF olarak okuyabilirsiniz. (Üstelik emeklerimin karşılığı olarak bana teşekkür etmiş olursunuz, desteğiniz için teşekkür ederim).

4. Günlük yaşam

Tayland ada, seyahat, otel, Ko kut
Tayland’a yerleşmek

Tayland’a turist olarak gelmişseniz, günlük yaşam sizin için çok farklı olacak. Çok para harcayıp, bir çok yeri gezeceksiniz. Fakat Tayland’a yerleşmek istiyorsanız durum öyle değil. Turist gibi yaşamaya çalışırsanız, hem maddi olarak zarar edersiniz hem de o yaşam tarzıyla hayatınızı sürdürmeniz sağlıklı olmayabilir.

Tayland’a ilk geldiğinizde iki, üç ay ister istemez kafanızda fiyat karşılaştırması yapacaksınız. Burada ucuz olan şeyler de var pahalı da. Ancak buranın para biriminin karşılığını çok bilmediğinizden, bunu çok anlamayabilirsiniz.

Örneğin ben Tayland’a geldiğimde ilk farkettiğim taksi ücretlerinin İstanbul’a göre inanılmaz ucuz olmasıydı. Türkiye’de toplasanız en fazla 5 kere taksiye binmiştim. Fakat burada hergün iki kere taksiye binmeye başlamıştım. Bir ayın sonunda ulaşım için harcadığım paraysa oldukça fazlaydı. O zaman, toplu taşıma araçlarını kullanmanın zamanı gelmişti.

Bu arada Tayland İnsanları – Bilmeniz Gereken 8 Şey yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

4.1 Tayland’da Yapabileceğiniz Aktiviteler

Tayland şelale, park, erawan
Erawan National Park

Tayland’ın adalarını, sahillerini, turistik yerlerini gezebilirsiniz. Fakat burada yaşamaya başlayınca, özellikle de maddi olarak imkanınız yoksa turist gibi gezmek pek mümkün olmuyor. Bu tarz tatil planları yaparken bütçe planlaması yapmanızı tavsiye ederim.

Yapabileceğiniz bir diğer aktivite ise kamp yapmak. Eğer siz de benim gibi doğayı, ve kamp yapmayı seviyorsanız, Tayland’da kamp yapabileceğiniz bir çok ulusal park bulunmakta. Sadece parklara giriş ücreti biraz pahalı olabilir, onun dışında çok para harcamadan bu şekilde tatil yapabilirsiniz.

Günlük yaşamda ise, Bangkok için örnek vermem gerekirse Asiatique, Chatuchak, Chinatown gibi marketleri gezebilir, ayrıca spor salonlarına, parklara gidebilirsiniz. Basketbol, futbol, tenis, badminton gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Tayland halkı sporu çok seviyor. Gencinden yaşlısına birçok insanı dışarıda spor yaparken görebilirsiniz.

Bu arada Tayland Gezilecek Yerler – Görmeniz gereken 12 yer yazısını okuyabilirsiniz.

*** Merhaba Ben Faruk, 2014 senesinden itibaren yani 10 senedir Tayland’da yaşıyorum. Eğer benimle birebir görüşmek ve Tayland hakkında aklınıza gelebilecek bütün soruların detaylı cevaplarını bulmak istiyorsanız Danışmanlık Hizmetime bakabilirsiniz.

5. Alışveriş

Tayland alışveriş, Tren Market, Bangkok
Ratchada Train Market

Alışveriş konusu bence Tayland’da yaşamaya başladığınızda bilmeniz gereken bir konu. Yoksa neyi nereden alacağınızı bilmezseniz, benim gibi giyime, yemeğe, teknolojik aletlere gereğinden çok para harcamış olursunuz.

Örneğin ilk geldiğim zamanlarda gömlek almam gerekiyordu. Yanımda çok fazla gömlek getirmemiştim. Tabii nereden alacağımı, genelde gömleklerin ne kadar para ettiğini bilmediğim için Avm’nin birinden 3 tane gömleğe tam 110 Dolar (3600 Baht) para vermiştim. Fakat tanesini 6 Dolar (200 Baht)’a alabileceğim kaliteli gömleklerin olduğu bir pazarı daha sonradan öğrendim.

5.1 Giyim Alışverişi

Giyim için özellikle kapalı pazarları öneririm. Bangkok’ta Union Mall benim giyim için gittiğim tek yer diyebilirim. Şu anda o bölgeden uzakta yaşamama rağmen, gömlek, t-shirt, pantolon alacağım zaman oraya gidip alıyorum. Ayrıca Chatuchak Market, Srinakarin night market gibi yerlerden de alışveriş yapılabilir.

Ayrıca Tayland Alışveriş – Görmeniz Gereken 10 Yer yazısını okuyabilirsiniz.

5.2 Market Alışverişi

Tayland alisveris, meyve sebze pazar
Tayland’da pazar alışverişi

Market alışverişi, yani sebze, meyve almak için, Big C, Tops Market gibi süpermarketlere gidebilirsiniz. Fakat ben halk pazarlarını öneririm. Özellikle sebzeler günlük ve daha taze oluyor. Hem de fiyat olarak neredeyse yarı yarıya daha ucuz. Süt ürünleri, et, tavuk, balık, yumurta gibi ürünleri ise süpermarketlerden alabilirsiniz. Fakat ben yine güvenilir olduğunu bildiğim pazarlardan alıyorum. Bazen ise marketlerden alıyorum.

Bu arada Tayland Market Fiyatları yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

Zeytin, peynir, yoğurt ise maalesef Tayland’da pahalı. İsterseniz evde peynir ve yoğurt yapabilirsiniz. Peynir yapmayı hiç denemedim ama yoğurt yapımı oldukça kolay. Hatta iki, üç ayda bir turşu da yapıyorum. İklimden dolayı yapımı biraz farklı oluyor fakat çok da zor değil.

Sabun, şampuan, deterjan tarzı günlük ihtiyaçlar için ise 7-Eleven’lara gidebilirsiniz. Büyük marketlere de gitseniz zaten fiyatlar birbirine çok yakın.

Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim

5.3 Teknolojik Ürün Alışverişi

Tayland alışveriş, mbk
MBK Center

Teknolojik ürünler için MBK center, Fortune Town, Pantip Plaza gibi büyük avmlere gidebilirsiniz. Aklınıza gelebilecek her türlü ürünü, hem ikinci el de hem de sıfır olarak bulabilirsiniz. Onun dışında Banana IT, JIB gibi mağazalara da gitmenizi öneririm.

Ben bazen Lazada, Shopee gibi online sitelerden de teknoloji alışverişi yapıyorum. Tabii bu sitelerde yorumlara, geri bildirimlere, alıcı memnuniyetlerine bakarak güvenilir satıcılardan alışveriş yapmanız önemli.

Bu konudan detaylı olarak Tayland Elektronik Alışveriş – Nerede alışveriş yapılır? yazısında bahsettim.

Bu yazıda Tayland’a yerleşmek ile alakalı bildiklerimi yazmaya çalıştım. Umarım beğenirsiniz. Bu arada Tayland’da ne iş yapılır? yazısına da bakabilirsiniz.

*** Merhaba Ben Faruk, 2014 senesinden itibaren yani 10 senedir Tayland’da yaşıyorum. Eğer benimle birebir görüşmek ve Tayland hakkında aklınıza gelebilecek bütün soruların detaylı cevaplarını bulmak istiyorsanız Danışmanlık Hizmetime bakabilirsiniz.

Kısa bir not: Bu sitede sizi rahatsız etmemesi için reklama yer vermiyorum. Bu sebeple bana destek olmak isterseniz Bana Destek Olun sayfasına bakabilirsiniz.

Faruk

Faruk Bayram. Tayland aşığı. 2014 senesinden itibaren Tayland'ın kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına gezmediğim yeri, tatmadığım lezzeti kalmadı diyebilirim. Bu deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Takipte kalın.

En Yeni Yazılar