Tayland vize istiyor mu? | 2024 En Güncel Vize Uygulamaları


Yayınlanma Tarihi: 1 Haziran 2024

Son Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2024

Tayland’a gitmek istiyorsanız doğal olarak Tayland vize istiyor mu diye bir soru aklınızda olabilir. Bu soruya kısaca cevap vermem gerekirse; Hayır Tayland Türk pasaportuna sahip olanlara vize istemiyor, 60 gün boyunca vizesiz kalmanıza izin veriyor. Eğer Tayland’da 60 günden daha az kalacaksanız herhangi bir vize başvurusu yapmanıza gerek yok.

NOT: Eskiden 30 gün olan bu süre 15 Temmuz 2024 itibariyle 60 güne çıkartıldı. Artık gönül rahatlığıyla 60 gün boyunca Tayland’da kalabilirsiniz. Tayland hakkında en güncel bilgileri Instagram hesabımda paylaşıyorum.

Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim

Bu yazıda Tayland vize türleri, 2024 yeni vize uygulamaları, vize işlemleri için gereken belgeler, vize başvurusu nasıl yapılır ve Tayland vize istiyor mu sorularının cevabını vermeye çalışacağım.

Tayland’da öğrenci, evlilik, emeklilik, çalışma gibi birçok vize türü bulabilirsiniz. Aşağıdaki başlıklarda bu vizelerden hangilerinin size uygun olduğunu, gereken belgeleri ve fiyatlarını detaylı bir şekilde açıkladım.

NOT: Bu yazıda bahsettiğim vize ücretlerini Tayland para birimi Baht ve Amerikan Doları üzerinden verdim.

ÖNEMLİ NOT: Bu yazıda yazılanlar güncelliğini yitirmiş olabilir. En doğru ve güncel bilgiye ulaşmak için Tayland Konsolosluğuyla iletişime geçmenizi tavsiye ederim.

Ayrıca Tayland’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler | Tayland Gezi | 10 Tavsiye yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

1. Tayland Vize İstiyor mu?

Tayland vize istiyor mu, Vize örnekleri, Tayland'da yaşamak, Tayland vizesi
Tayland vize istiyor mu? – Vize örnekleri

İlk olarak bahsetmem gereken konu, 15 Temmuz 2024 itibariyle yürürlüğe giren kanuna göre 60 gün boyunca vizesiz kalabilirsiniz. Tayland vizesiz kalma süresi bundan önce 30 gün iken şimdi gönül rahatlığıyla 60 gün boyunca kalabilirsiniz.

Yani Tayland’a gelmeden önce herhangi bir vizeye başvurmanıza gerek yok. Tayland’a girişte ücretsiz bir şekilde 60 günlük kalış sürenizi alabilirsiniz.

1.1 Tayland Vize Uzatma (Kalış Sürenizi Uzatma)

Tayland’da ilk etapta 60 gün vizesiz kalma hakkınız var. Eğer daha fazla kalmayı düşünüyorsanız, bu süreyi Tayland içinde Immigration Office’e giderek 30 gün daha uzatabilirsiniz. Chaeng Wathana Immigration Google Haritalar linkinde Bangkok’ta bulunan yerin adresini bulabilirsiniz. Farklı bir şehirde bulunuyorsanız Google Maps’de “Immigration Office” yazarsanız çıkar.

Bangkok’ta vize uzatması yapacaklar için güncelleme;

Yakın zamanda yukarıda verdiğim yere giden bir tanıdığım orada E-vize uzatması yaptıklarını ve 2400 Baht olduğunu ve hemen yakında olan başka bir ofiste ise 1900 Baht yani normal fiyattan vize uzattığını söyledi. Araştırdığımda gördüm ki short term vize uzatma işlerini buraya taşımışlar.

Adres: IT Square Laksi Immigration Google Haritalar Linki

Benim tavsiyem önce buraya gidin. Zaten ilk verdiğim yere de çok yakın. Eğer bir sorun çıkarsa ilk verdiğim yere gidersiniz.

Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim

1.2 Tayland’da vizesiz ne kadar kalabilirim?

Tayland’da yukarıda bahsettiğim üzere vizesiz kalma sürenizi uzatarak toplam 90 gün boyunca kalabilirsiniz. Bu süre bittikten sonra İngilizce’de “Border Run” ve “Visa Run” diye geçen; çevre ülkelere çıkıp tekrar Tayland’a girerek 60 gün + 30 gün uzatma ile 90 gün daha kalabilirsiniz.

Yani Tayland’da toplamda 180 gün boyunca vizesiz kalabiliyorsunuz. Ancak tahmin edebileceğiniz üzere bunu uzun süre tekrarlamanıza izin verilmiyor. 180 gün boyunca kaldıktan sonra tekrar Tayland’a girişte çok çok büyük ihtimal sıkıntı yaşarsınız. Bu noktadan sonra çeşitli vize seçeneklerine bakmanız gerekiyor.

*** Merhaba Ben Faruk. Eğer Tayland’a yerleşmeyi düşünüyorsanız, iş bulmaktan, yaşam maliyetine, Tayca dilinden, vize konularına, araba/motosiklet satın alma, ehliyet alma süreçlerinden, sağlık sistemi, hastaneler, eğitim sistemi, güvenlik, banka hesabı açmaya kadar yani bilmeniz gereken her şeyden detaylı bir şekilde Tayland Yaşam Rehberi E-kitabında (263 sayfa) bahsettim. Hemen indirip PDF olarak okuyabilirsiniz. (Üstelik emeklerimin karşılığı olarak bana teşekkür etmiş olursunuz, desteğiniz için teşekkür ederim).

2. Tayland Öğrenci Vizesi

Tayland üniversite, Tayland'da okumak, Tayland öğrenci vizesi
Tayland’da üniversite öğrencileri

Bu vizenin İngilizcesi “Non-Immigrant ED Visa” diye geçiyor. Bu vizeyi Tayland içinde alamıyorsunuz. Bu yüzden Tayland çevresinde bulunan ülkelerde veya Türkiye’de bulunan Tayland Konsolosluklarına giderek alabilirsiniz. (Bazı dil okulları, üniversiteler, vize ajansları Tayland dışına çıkmadan almanıza olanak sağlıyor.)

Tayland Öğrenci vizesini ilk etapta 90 gün olarak alabilirsiniz. Bu 90 gün içinde Tayland’da bulunan Immigration Office’e giderek 1 yıl uzatabilirsiniz. Öğrenciliğiniz devam ettiği süre içinde her sene uzatabilirsiniz.

Tayland’da öğrenci vizesi alabileceğiniz yerler ise Üniversiteler, İlkokul-Ortaokul-Liseler, Dil Kursları, Muay Thai gibi Kurslar, Dalış Eğitmenliği Kursları vb.

Ayrıca Tayland’a gitmek için 10 Neden yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

2.1 Tayland Öğrenci Vizesi İçin Gereken Belgeler

Bu vizeyi alabilmek için kaydolduğunuz okuldan veya kurstan, oraya kayıt olduğunuza dair belge almanız gerekiyor. Bazı şartlarda farklı belgeler de istenebiliyor, Tayland Elçiliğinden bilgi alabilirsiniz.

2.2 Tayland Öğrenci Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Bu vize Tayland parası üzerinden 2000 Baht (55 Dolar) olarak ücretlendirilmiştir. Bu vizeyi alacağınız ülkenin para birimi üzerinden veya dolar üzerinden ödeme yapıyorsunuz. Not: Bazı ülkelerde ise fiyatta değişiklik olabiliyor, ama aşağı yukarı aynı.

Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim

3. Tayland Çalışma Vizesi ve İş İzni

Tayland vize istiyor mu, Vize örnekleri, Tayland'da yaşamak, Tayland vizesi
Tayland’da İş ve Çalışma Vizesi

Tayland vize istiyor mu yazısında bahsetmem gereken önemli bir vize türü ise çalışma vizesi.

Bu vize “Non-Immigrant B Visa” diye geçiyor. İlk etapta 90 gün olarak bu vizeyi Tayland içinden alamıyorsunuz. Bu sebeple Tayland çevresindeki ülkelerde veya Türkiye’de bulunan Tayland Konsolosluklarından almanız gerekiyor.

Vizeyi aldıktan sonra 90 gün süresi dolmadan bu süre içinde Tayland’da Immigration Office’e giderek 1 yıl uzatma yapabilir ve çalışma durumunuz devam ettiği sürece her sene uzatabilirsiniz.

3.1 Tayland Çalışma Vizesi İçin Gereken Belgeler

  • Eğer Tayland’da çalışacaksanız, çalışacağınız kurumla yapacağınız sözleşme ve orada çalıştığınıza dair bir belge almanız gerekiyor. Bu belgelerle birlikte 90 günlük vizenizi aldıktan sonra İş İzni (Work Permit) için başvurmanız gerekiyor. (Bu bahsettiğim belgeler işyerine ve yapacağınız işe göre değişiyor, zaten bu konuda iş yeriniz yardımcı olacaktır.)
  • Eğer Tayland’da iş kuracaksanız o zaman şartlar ve gereken belgeler daha farklı. Kuracağınız iş mekanı, sözleşmeler, ve hatta kuracağınız şirketin en az yüzde 51’ine sahip olacak olan Tay vatandaşına ihtiyacınız var. Ayrıca kendi şirketiniz üzerinden kendinize iş izni çıkarmak için de ekstra şartlar bulunmakta.

*** Merhaba Ben Faruk, 2014 senesinden itibaren yani 10 senedir Tayland’da yaşıyorum. Eğer benimle birebir görüşmek ve Tayland hakkında aklınıza gelebilecek bütün soruların detaylı cevaplarını bulmak istiyorsanız Danışmanlık Hizmetime bakabilirsiniz.

3.2 Tayland Çalışma Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Bu vize için Tayland parası üzerinden 2000 Baht (57 Dolar) ödemeniz gerekiyor.

Bu arada Tayland’da iş bulmak istiyorsanız Tayland’da ne iş yapılır? yazısını okumanızı tavsiye ederim.

4. Tayland Emeklilik Vizesi

Tayland’da alabileceğiniz başka bir vize türü ise emeklilik vizesi. Bu vizeye Tayland dışında ülkelerde veya Türkiye’de bulunan Tayland Konsolosluklarından başvurabilirsiniz. 90 gün vize alabilir, sonrasında bu vizeyi Tayland içinde 1 seneye uzatabilirsiniz. Ayrıca her sene yenilemeniz gerekiyor.

4.1 Tayland Emeklilik Vizesi Şartları

  • En az 50 yaşında olmak
  • Bu vizeye başvururken banka hesabınızda en az 800,000 Baht (23,000 Dolar) olduğunu göstermeniz gerekiyor.

Bu arada Tayland nasıl bir ülke? yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

5. Tayland Evlilik Vizesi

Tayland evlilik vizesi, Tayland'da vize nasıl alınır, Tayland evlilik sözleşmesi, düğün
Tayland evlilik vizesi nasıl alınır?

Tayland’da uzun süreli kalmak isteyenler ve burada bir kız arkadaşı, sevgilisi veya eşi olanlar genelde Tayland evlilik vizesi nasıl alınır? sorusunun cevabını merak ediyor.

Bu vize İngilizce’de “Non-Immigrant O Visa” diye geçiyor. İlk başvurunuzu Tayland dışında herhangi bir ülkede bulunan Tayland Elçiliğinden yapmanız gerekiyor. Bu şekilde 90 günlük vize alıyorsunuz. Tayland’a gittiğinizde bu süreyi 1 yıl kadar uzatabiliyorsunuz. Her sene yenilemeniz gerekiyor.

Eğer bu şekilde 3 seneden fazla kalırsanız, Tayland’da kalıcı ikametgah ve oturum izni için başvuruda bulunma hakkınız oluyor.

5.1 Tayland Evlilik Vizesi Şartları ve Gereken Belgeler

  • Bu vizeye başvururken banka hesabınızda en az 400,000 Baht (11,500 Dolar) olduğunu göstermeniz gerekiyor.
  • Bunun dışında evlilik sertifikası, eşinizin nüfus cüzdanı, Tayland’da ikametgahınız (Thai Tabiean Baan diye geçiyor) gibi belgeler talep ediliyor.

*** Merhaba Ben Faruk. Eğer Tayland’a yerleşmeyi düşünüyorsanız, iş bulmaktan, yaşam maliyetine, Tayca dilinden, vize konularına, araba/motosiklet satın alma, ehliyet alma süreçlerinden, sağlık sistemi, hastaneler, eğitim sistemi, güvenlik, banka hesabı açmaya kadar yani bilmeniz gereken her şeyden detaylı bir şekilde Tayland Yaşam Rehberi E-kitabında (263 sayfa) bahsettim. Hemen indirip PDF olarak okuyabilirsiniz. (Üstelik emeklerimin karşılığı olarak bana teşekkür etmiş olursunuz, desteğiniz için teşekkür ederim).

6. Thailand Long-Term Residency Visa (Tayland LTR Vizesi)

Eğer Tayland vize istiyor mu diye düşünmek istemiyorsanız bu vize türünü önerebilirim.

Bu vize çeşidi uzun süreli(10 yıllık) vize almak isteyen yabancılar için veriliyor. Ancak bu vizenin şartları çok daha farklı ve alması çok kolay değil. Yıllık en az 80 bin Dolar geliriniz ve/veya bankada gösterebileceğiniz 100 bin Dolar kadar paranızın olması gerekiyor.

Tabii, maalesef herkese uygun bir vize türü değil, o yüzden aşağıdaki vize türüne bir göz atın derim.

7. Destinasyon Tayland Vizesi (Tayland DTV Vizesi)

1 Haziran 2024 itibariyle Destination Thailand Visa adında yeni bir vize türü açıklandı. Bu vize “Digital Nomads, Remote Workers ve Freelancers” yani bir yere bağımlı olmadan uzaktan çalışan insanları hedef alıyor.

Yani eğer yılın belli bir zamanı (180 gün boyunca) gönül rahatlağıyla Tayland’da vakit geçireyim diyorsanız, bu vize tam sizlik.

Bu vize 5 sene geçerli. Her sene için toplamda 6 ay kalma hakkı tanınıyor. Ücreti ise 10,000 Baht. 6 ay bitiminde ise yine aynı ücretle 6 ay daha uzatma yapılabiliyor (Not: Bu uzatma bir kereye mahsus).

Tayland DTV Vizesi Şartları;

  • Finansal olarak yeterli olduğunuzu kanıtlamak için bankanızda 500,000 Baht (13,500 Dolar) para göstermek
  • En az 20 yaşında olmak

Tayland DTV vizesi sadece digital göçebeleri hedef almıyor. Eğer Muay Thai, Tay yemekleri, çeşitli spor dalları için kurslar almayı düşünüyorsanız, bu vizeden yararlanabilirsiniz.

Ayrıca tıbbi nedenlerle Tayland’da bulunmak zorunda iseniz de bu vizeden yararlanabiliyorsunuz.

*** Merhaba Ben Faruk, 2014 senesinden itibaren yani 10 senedir Tayland’da yaşıyorum. Eğer benimle birebir görüşmek ve Tayland hakkında aklınıza gelebilecek bütün soruların detaylı cevaplarını bulmak istiyorsanız Danışmanlık Hizmetime bakabilirsiniz.

Bonus: Re-Entry Permit

Türkçesi “Tekrar Giriş İzni” diye geçen bu damgadan bahsetmem gerekiyor (Tabii halihazırda bir vizeniz yoksa, bu konuyu şimdiden düşünmeye gerek yok).

Örneğin diyelim ki halihazırda geçerli Öğrenci veya Çalışma gibi vizeleriniz var ve vizenizin süresi bitmeden Tayland dışına çıkmanız gerekiyor. Eğer vize süreniz bitmeden dönüş yapacaksanız bu Re-Entry Permit almanız gerekiyor. Eğer almazsınız vizeniz yanacaktır.

Bu Re-Entry vizeleri havalimanından kolayca alınabiliyor. Bazen uzun kuyruklar olabiliyor, bu yüzden uçağınız kalkmasından önce bunu da hesaba katıp erken gitmenizi öneririm. Eğer havaalanında beklemek istemiyorsanız Immigration Office’e giderek alabilirsiniz.

Kısa bir not: Merhaba, ben Faruk. Bu sitede sizi rahatsız etmemesi için reklama yer vermiyorum. Bu sebeple bana destek olmak isterseniz Bana Destek Olun sayfasına bakabilirsiniz.

Tayland Vize Hakkında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Tayland vize istiyor mu, tayland vize dikkat etmeniz gerekenler, tayland'a vizesiz gidilir mi, Tayland havalimani, Suvarnabhumi
Bangkok Havalimanı – Suvarnabhumi Airport

Tayland vize istiyor mu yazısında yukarıda vize türlerinden ve fiyatlarından bahsettim. Bu başlıkta ise dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedip birkaç uyarıda bulunacağım.

Bu yazıda zaten defalarca kez bahsettiğim üzere Tayland vizesiz 60 gün kalma izni veriyor. Daha sonrasında bu kalma süresini uzatma şansınız veya turist/öğrenci/çalışma vizeleri alma gibi imkanlarınız var.

Bu yüzden İngilizcede ‘Overstay’ diye geçen yani kalma süreniz dolduktan sonra Tayland’da kalmaya devam etmenizi kesinlikle önermem. Kaldığınız süre geçtikçe ödemeniz gereken ceza artıyor (yaklaşık 20,000 Baht(600 Dolar)) ve Tayland topraklarına tekrar girmeniz banlanıyor.

Örneğin benim bir tanıdığım kalma süresi geçmesine rağmen yaklaşık 6 ay daha kalmaya devam etmişti. Yakalandığında ise Tayland’dan gönderildi ve 5 yıllık giriş yasağı yedi.

*** Merhaba Ben Faruk, 2014 senesinden itibaren yani 10 senedir Tayland’da yaşıyorum. Eğer benimle birebir görüşmek ve Tayland hakkında aklınıza gelebilecek bütün soruların detaylı cevaplarını bulmak istiyorsanız Danışmanlık Hizmetime bakabilirsiniz.

Tayland vize istiyor mu yazısında vize türleri, ücretleri ve vize işlemleri için gereken belgelerden bahsetmeye çalıştım. Umarım yararlı olmuştur.

Eğer sorularınız olursa Bana Ulaşın sayfası veya Instagram üzerinden mesaj atabilirsiniz.

Tayland’a yerleşmek yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

Kısa bir not: Merhaba, ben Faruk. Bu sitede sizi rahatsız etmemesi için reklama yer vermiyorum. Bu sebeple bana destek olmak isterseniz Bana Destek Olun sayfasına bakabilirsiniz.

Faruk

Faruk Bayram. Tayland aşığı. 2014 senesinden itibaren Tayland'ın kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına gezmediğim yeri, tatmadığım lezzeti kalmadı diyebilirim. Bu deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Takipte kalın.

En Yeni Yazılar