Tayland nasıl bir ülke?


Yayınlanma Tarihi: 10 Nisan 2021

Son Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2024

Daha önce Tayland’a turist olarak gelmiş olsanız dahi, Tayland nasıl bir ülke sorusunun cevabını tam anlamıyla bilmiyor olabilirsiniz. Neden böyle söyledim, çünkü 2014 senesinde beri burada yaşamama rağmen benim bile hala yeni yeni öğrendiğim şeyler oluyor. Tayland nasıl bir ülke sorusunun cevabını öğrenmek için Tayland insanları, kültürü, dini, ekonomik yapısı, mutfağı, doğası ve coğrafyası hakkında bilgi edinmek gerekiyor.

Tabii böyle bir yazıda, gece hayatından bahsetmemek olmaz. Ama şunu bilmeniz gerek Tayland’da gece hayatı çoğunlukla turistlere özgü. Tay halkının elbette gece hayatı var fakat günlerini turistler gibi bu şekilde geçirmiyorlar. Hatta alkol sevmeyen ve tüketmeyen o kadar çok Taylıyla tanıştım ki, Tayland’ı sadece gece hayatından ibaret bir yer zannetmek yanlış olur.

Ayrıca Tayland’ın neyi meşhur yazısına da bakabilirsiniz.

Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim

1. İnsanları ve Kültürü

Tayland İnsanları

Tayland insanları, gülen insanların ülkesi, tayland nasıl bir ülke
Taylandlı bir çocuk

Tayland’a ilk geldiğim gün, havaalanından çıkarken bir bilboard dikkatimi çekmişti. Land of Smiles yani gülümseyen insanların ülkesi. İlk gördüğüm zaman neden kendilerine böyle diyorlar ki diye düşünmüştüm. Bu kadar yılımı burada geçirmiş birisi olarak bu bilboarda sonuna kadar katılıyorum. Tayland insanları gerçekten de gülümseyen insanlar.

Tayland kültüründe sokakta sinirlenmek, kontrolünü kaybedip tartışmak, kavga etmek sizi küçük düşürür diye bir inanış var. İşte bu yüzden nereye giderseniz gidin, gülümseyen insanlar görürsünüz. Hatta biz yabancı olduğumuz, tenimiz Tay halkına göre daha açık ve beyaz olduğu için insanların daha farklı bir ilgisi oluyor. Tabii Tayland’da turistik bölgelere gittiğinizde turist olduğunuz için tuktuk veya rehber bulmaya çalışırken, alışveriş yaparken sizden fazla ücret isteyenler olmuyor değil, ancak bence bu dünyanın her yerinde aynı.

Bu kadar sene içinde dışarıda sinirlenen, birbiriyle kavga etmeyi bırak yüksek sesle dahi tartışan insana hiç rastlamadım desem inanır mısınız? İnanın, çünkü hakikaten öyle. Birkaç istisna dışında. Bundan yıllar öncesi, sokakta ayrılan bir çift görmüştüm, kız erkeğin arkasından bağırmıştı bir iki kere. Bir keresinde de işyerinde, dışarıda değil ofisin içinde sinirlenip birkaç saniyeliğine tartışan iş arkadaşlarıma şahit olmuştum. Bunun dışında çalıştığım okulda öğretmenlerin çocukları disiplin etmek için bağırdığı oluyor, ama bence bu normal. Aile içinde, kapalı kapılarda ise tartışmalar, kavgalar elbette oluyor fakat bunu dışarıya kesinlikle yansıtmıyorlar.

Bu konuda daha çok bilgi için Tayland İnsanları – Bilmeniz Gereken 8 Şey yazısını okumanızı tavsiye ederim.

Bangkok, trafik, araba, korna
Bangkok’da trafik

Tayland’a geldiğinizde birşey çok dikkatinizi çekebilir, o da korna çalınmaması. Tayland’da insanlar tehlike anı dışında kornaya kesinlikle başmıyorlar, hatta basan insana çok saygısız gözüyle bakıyorlar. Bu kadar sene içinde korna sesini toplasanız en fazla 20 kere duymuşumdur. Trafiğin en yoğun olduğu yerlerde bile korna sesi duyamazsınız. Yaşadığım yer ve çalıştığım okul hemen yolun kenarında bulunmasına rağmen korna sesinin olmaması, Tayland’ın en sevdiğim yanlarından birisi diyebilirim.

*** Merhaba Ben Faruk. Eğer Tayland’a yerleşmeyi düşünüyorsanız, iş bulmaktan, yaşam maliyetine, Tayca dilinden, vize konularına, araba/motosiklet satın alma, ehliyet alma süreçlerinden, sağlık sistemi, hastaneler, eğitim sistemi, güvenlik, banka hesabı açmaya kadar yani bilmeniz gereken her şeyden detaylı bir şekilde Tayland Yaşam Rehberi E-kitabında (263 sayfa) bahsettim. Hemen indirip PDF olarak okuyabilirsiniz. (Üstelik emeklerimin karşılığı olarak bana teşekkür etmiş olursunuz, desteğiniz için teşekkür ederim).

Tayland Kültürü

Tay selamlasma, wai, merhaba
Fotoğraf Kaynak: Basile Morin / CC BY-SA 4.0

Tayland kültüründe selamlaşma ise bizde olduğu gibi değil,. Burada el sıkışma yok, onun yerine Wai denilen iki elinizi birleştirip omuz hizasının üzerinde tutarak yaptığınız bir hareket var, selam verirken bunu yapabilirsiniz. Selam verdiğiniz kişi sizden ne kadar büyükse elinizi o kadar yukarı kaldırabilirsiniz.

Bilmeniz gereken başka bir mesele ise, Tayland’da omuz hizasının üstü, yani kafa kısmı Taylılar için her kişinin kutsalı gibi düşünülüyor. Yani gidip de insanlara el ense çekmeye çalışırsanız çok büyük saygısızlık yapmış olursunuz. Hatta küçük bir çocuğun başını okşadığınız zaman bile bu bir sorun çıkartabilir, tabii yakından tanıdığınız birinin çocuğuna yaptığınızda bir sorun olmaz.

Kafa kısmı ne kadar kutsalsa, ayak kısmı da o kadar sorunlu bir bölge. Ne demek istiyorum, yani eğer ayağınızla bir şeyi iterseniz, veya bir şey işaret etmek için ayağınızı kullanırsanız, hatta bacak bacak üstüne atarsanız, insanlara saygısızlık yapmış olursunuz.

Royal palace, bangkok, tayland, tay krali
Royal Palace – Bangkok

Tay kültüründe bilmeniz gereken belki de en önemli şey ise Krallık. Kral hakkında kötü birşey söylememeli, insanlara soru sormamalısınız. Kral halkın gözünde üstün bir kişi ve sorgulanmamalıdır. Hatta bu konuda bir yasa dahi var, dikkatli olmazsanız bu yüzden hapse bile girebilirsiniz.

2. Dini

budist keşiş, monk, tayland dini
Budist bir keşiş

Tayland nasıl bir ülke sorusunun cevabını tam anlamıyla kavramak için dini hakkında bilgi edinmeniz gerekiyor. Tayland’ın resmi dini Budizm. Tay halkının yüzde 90’dan fazlası Budist. Yüzde 7-8’e yakın Müslüman var. Hristiyanlar ise yüzde 1 düzeyinde. Her ne kadar resmi din budizm olsa dahi diğer dinlere karşı inanılmaz saygıları var. Örneğin müslüman bir kişi işyerinde isterse namazını kılabilir, veya dini bayramlarda işyerinden izin alabilir. Tabii bu izin verme mevzusu işyerinden işyerine değişebilir, ama genelde bu şekilde.

Budizm dininde sabah akşam yapılması gereken duaları yapan kişileri görebilirsiniz. Ayrıca budist heykelini görünce saygıyla ellerini birleştirip Wai yani selamlayan insanlara şahit olabilirsiniz. Örneğin Tayland okullarında her sabah, öğlen ve okul çıkışında öğrenciler 5 dakikalık hep birlikte dua ediyorlar. Eğer aralarında başka dine mensup öğrenciler varsa, dua etmeseler hiçbir sorun  yok, buna saygı gösteriyorlar.

Sabah erken saatlerde sokaklarda monklar görebilirsiniz. Tay halkı sabah monklara yardım edip, dua ediyorlar. Ayrıca haftanın bir günü Temple (tapınak) a gidip dua ediyorlar ve giysi, yiyecek, para gibi yardımlarda bulunuyorlar.

*** Merhaba Ben Faruk, 2014 senesinden itibaren yani 10 senedir Tayland’da yaşıyorum. Eğer benimle birebir görüşmek ve Tayland hakkında aklınıza gelebilecek bütün soruların detaylı cevaplarını bulmak istiyorsanız Danışmanlık Hizmetime bakabilirsiniz.

budist çocuklar, tayland dini, budizm
Budist çocuklar

Tay kültüründe budizm dinine mensup genç erkeklerin 3 ay gibi bir süre Monk olmaları gibi bir gelenek var. Bu gelenek günümüzde her aile tarafından sürdürülmese dahi yine de bunu yapan birçok kişi görebilirsiniz. Ayrıca isteyen olursa, hayatı boyunca Monk olarak yaşayabilir. Tabii bu çok sıkı ve herkese uygun olmayan birşey.

Bu arada Tayland İnsanları – Bilmeniz Gereken 8 Şey yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

3. Ekonomik yapısı

Tayland parası, baht, ekonomi
Tayland bozuk parası

Tayland’ın para birimi Baht. 2014’ten beri burada yaşıyorum ve yıllardır 1 Dolar 32-35 Baht arasında seyrediyor. Son 15 yıllık bu grafiğe baktığınızda siz de göreceksiniz. Bu yüzden ülkede pahalılaşma çok hızlı olmuyor. Bu aslında bizim için güzel birşey.

Tayland’da yaşıyor iseniz veya buraya turist olarak da gelseniz yiyecek, içecek, giyim ve alışverişte fiyatlar arasında çok büyük fark göremeyeceksiniz. Örneğin bundan 10 yıl öncesinde bir tabak Kao Pad Gai (Fried rice) sipariş ettiğimde 30 Baht iken su anda 40 Baht. Yani sadece 10 Baht pahalılaştı.

Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim

Fakat bu, Tayland’da fakir insanların çoğunlukta olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ne yazık ki Tayland’da zengin ve fakir insanlar arasında bir uçurum var. Orta gelirli düzeydeki insanların sayısı ise gün geçtikçe artmasına rağmen çok fazla değil.

Bu arada Tayland’da yaşam maliyeti yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

4. Coğrafyası ve Doğası

Andaman adaları, Tayland, ada, sahil, tatil, Tayland'a gitmek
Andaman adaları

Tayland Central, North East, East, North ve South olmak üzere 5 bölgeden oluşan bir ülke. Batıda ve kuzeyde Myanmar, doğuda Kamboçya, Kuzeydoğuda Laos, güneyde ise Malezya ülkelerine komşu.

Tayland’ın en büyük özelliklerinden birisi ise sahilleri ve plajları. Güney tarafı denizlerle kaplı Tayland’da birçok ada bulabilirsiniz. Genelde turistlerin uğrak noktası olan bu adalar, Tayland’ın en meşhur yerlerinden.

Tayland coğrafyasında göze çarpan başka bir detay ise dağlar. Özellikle kuzey tarafında birçok dağ bulabilirsiniz. Ayrıca Tayland’ın birçok bölgesinde 100 den fazla ulusal park bulmak mümkün. Eğer kamp yapmayı seviyorsanız, bu parklara gidebilirsiniz. Ancak yabancı turistlere giriş ücretinin biraz fazla olduğunu söylemem gerek. (Yaklaşık 200-400 Baht aralığında) Bazı parklarda ise vahşi doğada yaşayan fil,maymun,yılan, kobra gibi bazı hayvanlar görebilirsiniz.

Bu arada Tayland Gezilecek Yerler – Görmeniz gereken 12 yer yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

Kısa bir not: Merhaba, ben Faruk. Bu sitede sizi rahatsız etmemesi için reklama yer vermiyorum. Bu sebeple bana destek olmak isterseniz Bana Destek Olun sayfasına bakabilirsiniz.

Tayland filler, vahşi yaşam, Tayland'a gitmek
Tayland’a gitmek – Vahşi doğada filler

Tayland Mevsimi

Tayland nasıl bir iklime sahip? Taylandın mevsiminden bahsetmek gerekirse, Tayland’da Yaz, Yağmur sezonu ve Kış olmak üzere üç mevsim var.

1- Tayland’da Marttan Haziran ayına kadar devam eden, oldukça bunaltıcı, nemli bir sıcağı olan yaz mevsimi var. Özellikle öğlen saatlerinde dışarıya çıkmanız sağlığınız için tehlikeli olabilir. Tayland’a turist olarak gelmeyi düşünüyorsanız yaz sezonunda gelmenizi çok önermem. Fakat öte yandan turistlerin çok olmadığı bir sezon olduğu için sakin bir tatil yapmak istiyorsanız, düşünebilirsiniz.

2- Temmuz- Ekim ayları ise yağmur sezonu. Bu mevsimde bazı günler oldukça şiddetli muson yağmurları olmakta. Bazen her gün, bazen iki günde bir yağmur yağıyor. Yağmur sezonunda Tayland’a gelirseniz, bazen gezmekte zorlanabilirsiniz.

3- Kasım-Şubat arasında ise Tayland’ın en güzel mevsimi olan kış var. Kış dediğime bakmayın, öyle kar filan yok. Yine sıcak fakat, yaz kadar değil. Genel sıcaklık 20 derece civarlarında. Bu mevsim Tayland’a gelmek için en iyi dönem.

Ayrıca Tayland’a ne zaman gidilir? | Tayland Mevsimler yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

*** Merhaba Ben Faruk. Eğer Tayland’a yerleşmeyi düşünüyorsanız, iş bulmaktan, yaşam maliyetine, Tayca dilinden, vize konularına, araba/motosiklet satın alma, ehliyet alma süreçlerinden, sağlık sistemi, hastaneler, eğitim sistemi, güvenlik, banka hesabı açmaya kadar yani bilmeniz gereken her şeyden detaylı bir şekilde Tayland Yaşam Rehberi E-kitabında (263 sayfa) bahsettim. Hemen indirip PDF olarak okuyabilirsiniz. (Üstelik emeklerimin karşılığı olarak bana teşekkür etmiş olursunuz, desteğiniz için teşekkür ederim).

5. Mutfağı

Somtam Tay yemeği, salata
Somtam – Tay salatası

Tayland ın nasıl bir ülke olduğunu anlamak için bence Tay mutfağı hakkında bilgi edinmeniz gerekiyor. Tayland mutfağı Asya’da önemli bir yere sahip. Yüzlerce çeşit yemek bulabilirsiniz. Tayland mutfağında kuru baharatlardan daha ziyade taze bitkiler, ve acı biberler kullanılıyor. Neredeyse her yemekte acı bibere rastlamak mümkün. Bu yüzden ilk denediğinizde size çok acı gelebilir, fakat yıllar içinde alışıyorsunuz.

Ayrıca Tay mutfağında sarımsak, coriander(kişniş), lemongrass (limon otu), Tay acı biber salçası ve olmazsa olmaz balık sosları birçok yemekte kullanılıyor. Yemeklere tuz atılmıyor, onun yerine soya sosu kullanılıyor. Yukarıda saydığım malzemelerden ötürü çoğu yemekten ekşi ve acı tat alabilirsiniz. Siz de benim gibi ekşi ve acı seviyorsanız, Tayland yemeklerini çok seveceksiniz demektir.

Bu arada Tayland Yemekleri ve Tay Mutfağı-En Lezzetli 15 Yemek yazısını okuyabilirsiniz.

Yemeklerde kullanılan bir başka malzeme ise şeker. Yemeklere acı biber de koysalar yine de şeker kullandıkları birçok yemek çeşidi var. Ancak genelde yemeklerden yine de tatlı yerine acı tadı geliyor. Tatlı olan yemek çeşitleri de var elbette.

Tay tatlısı, yemekleri, mutfağı
Tay tatlısı – Mo Gaeng

Yemeklerin dışında birçok tatlı çeşidi de bulabilirsiniz. Fakat çoğu tatlı benim damak tadıma göre aşırı tatlı geliyor. Belki de benim tatlıyla pek aram olmadığı içindir. Yine de birçok kişinin sevdiğini söylemeliyim. Denemenizi tavsiye ederim.

Bu arada Tayland Meyveleri – En Lezzetli Tropikal Meyveler yazısını okumanızı tavsiye ederim.

Bu yazıda Tayland nasıl bir ülke sorusunun cevabını vermeye çalıştım. Umarım yazımı beğenmişsinizdir.

Eğer sorularınız olursa Bana Ulaşın sayfası veya Instagram üzerinden mesaj atabilirsiniz.

Tayland’da ne iş yapılır yazısına da göz atabilirsiniz.

*** Merhaba Ben Faruk, 2014 senesinden itibaren yani 10 senedir Tayland’da yaşıyorum. Eğer benimle birebir görüşmek ve Tayland hakkında aklınıza gelebilecek bütün soruların detaylı cevaplarını bulmak istiyorsanız Danışmanlık Hizmetime bakabilirsiniz.

Kısa bir not: Bu sitede sizi rahatsız etmemesi için reklama yer vermiyorum. Bu sebeple bana destek olmak isterseniz Bana Destek Olun sayfasına bakabilirsiniz.

Faruk

Faruk Bayram. Tayland aşığı. 2014 senesinden itibaren Tayland'ın kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına gezmediğim yeri, tatmadığım lezzeti kalmadı diyebilirim. Bu deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Takipte kalın.

En Yeni Yazılar