Tayland’da işinize yarayacak 10 mobil uygulama


Yayınlanma Tarihi: 27 Haziran 2022

Son Güncelleme Tarihi: 8 Ocak 2024

Telefon uygulamaları her ülkede olduğu gibi Tayland’da da çok faydalı. Tayland’a turist olarak geliyorsanız veya burada yaşamayı düşünüyorsanız bu aplikasyonlar hayatınızı oldukça kolaylaştıracaktır. Bu yazıda Tayland gezinizde işinize yarayacağını düşündüğüm 10 tane mobil uygulama listeledim.

Bu arada Tayland’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler | Tayland Gezi | 10 Tavsiye yazısını da okumanızı öneririm.

*** Merhaba Ben Faruk, 2014 senesinden itibaren yani 10 senedir Tayland’da yaşıyorum. Eğer benimle birebir görüşmek ve Tayland hakkında aklınıza gelebilecek bütün soruların detaylı cevaplarını bulmak istiyorsanız Danışmanlık Hizmetime bakabilirsiniz.

1. Google Maps

Tayland gezi, mobil uygulama
Google Haritalar

Bu uygulama dünyanın her yerinde kullanabileceğiniz, yolculuk yaparken navigasyon için işinize yarayacak bir uygulama. Fakat Tayland’a geldiğinizde arabanızın olmadığını vaysarıyorum. O zaman bu uygulama nasıl işinize yarayacak?

Benim kullandığım en iyi özelliği, bir yere gitmek istediğinizde otobüs simgesine bakıp, hangi otobüslerin nereden geçtiğini, nerede duraklar olduğunu çok rahatça görebiliyorsunuz. Sadece otobüs de değil, tren, Bts ve Mrt rotasyonları için çok yararlı.

Başka güzel bir özelliği ise zaman çizelgenize bakarak, geçmiş tarihte nerelere nasıl seyahat ettiğinizi görebiliyorsunuz. Ayrıca nerelerde bulunduğunuzu veya nereye gitmek istediğinizi ayrı ayrı işaretlemek mümkün. Örneğin, yukarıda benim 2014 senesinden beri Bangkok ve çevrelerinde bulunduğum yerlerin ekran görüntüsünü paylaştım.

Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim

2. 12go

Mobil uygulama olsa da aslında websitesi daha kullanışlı olan 12go Tayland gezinizde otobüs, tren, bot ve uçak biletleri satın alabileceğiniz mükemmel bir site. Burası, kaç kere bana en acil zamanlarımda hızlı bir şekilde bilet bulmamı sağladı anlatamam.

Tayland’da özellikle otobüs bileti almak yabancılar için zahmetli ve nasıl yapılacağını bilmediğiniz bir iş olabilir. En azından benim için öyleydi. Çünkü otobüslerin sefer saatlerini öğrenmek çok kolay değil. Örneğin Bangkok’da birkaç tane otobüs terminali var ancak yabancılar için telefonla bilgi almak bazen zor oluyor. Bir kere en önemlisi dil sorunu var. İngilizce bilgi almanız her zaman mümkün değil ne yazık ki.

12go websitesinde ise çok rahat bir şekilde bilet saatlerine bakabilir, bilet satın alabilirsiniz. Kredi kartınız yoksa veya bilgilerinizi vermek istemiyorsanız, direk websiteden ödeme yapmanıza da gerek yok. 7-Eleven adlı marketlerden nakit ödeme yapmanızı sağlayan seçenekleri de var.

Ayrıca Tayland Gezilecek Yerler – Görmeniz gereken 12 yer yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

3. Agoda – Booking

pattaya, tayland, otel, gezi, tur
Pattaya

Agoda ve Booking otel rezervasyonu yapabileceğiniz uygulamalar. Yeni kayıt olmuşsanız promosyonlarla ucuza otel bulabilirsiniz. Bu iki site de gayet güzel ve sürekli indirimler oluyor. Ayrıca bu uygulamaları sadece Tayland genelinde değil, dünyanın her tarafında kullanabilirsiniz.

Bana sorarsanız Booking kullanın, bunun sebebi ise Agoda’da bazen rezervasyon iptali, ödemede vs sorunlar çıkabiliyor, ama Booking dünyaca ünlü bir site olduğu için bu tarz sorunlar karşınıza çıkmaz.

NOT: Yukarıda verdiğim siteyle benim partnerlik anlaşmam var. Eğer rezervasyon yapmadan hemen önce verdiğim linke basarsanız, bana destek olur, beni çok mutlu edersiniz. Bana Destek Olun sayfasında bahsettim.

4. Wongnai

Açık söyleyeyim bu listeyi yapmadan önce bu uygulamayı duymuş olmama rağmen hiç kullanmamıştım. Bu yazıyı yazabilmek için kullanmaya başladım ve inanın en favori aplikasyonlarımdan birisi oldu.

Kısaca Tayland genelinde restoran bulmanıza yarayan bu mobil uygulama, nearby seçeneğiyle yakınınızda bulunan bütün restoran ve cafeleri haritada gösteriyor. Neredeyse bütün mekanlarda yorumlar ve resimler var. Restoran dediğime bakmayın, lüks restoranlardan daha çok sokak yemeği satan yerler var. Ne yiyeceğinizi bilmiyorsanız, bu uygulamayı kullanarak bulabilirsiniz.

Lokasyon olarak ben Bangkok’ta yaşadığım için sadece burada kullandım, o yüzden diğer şehirlerde nasıl henüz bilmiyorum.

Bu arada Tayland Yemekleri ve Tay Mutfağı-En Lezzetli 15 Yemek yazısını da okuyabilirsiniz.

5. Google Translate

Google translate bildiğiniz gibi bir çeviri uygulaması. Türkiye’de günlük hayatta pek kullanmıyor olabilirsiniz, ama burada çok işinize yarayacak bir uygulama. İngilizceniz ne kadar iyi de olsa, Tayland’da çoğu zaman insanlarla anlaşabilmek kolay değil. Ne yazık ki İngilizceleri pek fazla yok. Olanlar da zaten biraz utangaç oldukları, konuşursam hata yaparım korkuları olduğu için çok konuşmuyorlar.

O yüzden ya Tayca öğreneceksiniz, ki birkaç hafta tatil için öğrenmesi çok kolay bir dil değil. Ya da Google translate uygulamasıyla anlaşmaya çalışacaksınız. Ben her türlü anlaşırım demeyin, çünkü hakikaten öyle olmuyor.

Örneğin burada 5 senedir yaşayan bir arkadaşım doğru düzgün Tayca öğrenmedi, en ufak birşeyde bile sorun yaşıyor. Geçen gün klimasını tamire gelen ustaya “anahtarı alıyorum ben dışarı çıkacağım, siz işiniz bitince kapıyı direk kapatıp çıkın’ diyememiş. Beni aradı, ben telefonda açıklamak zorunda kaldım.

Tayland’da yaşamak isteyenlerin bilmesi gereken 8 şey yazısını da incelemenizi öneririm.

Kısa bir not: Merhaba, ben Faruk. Bu sitede sizi rahatsız etmemesi için reklama yer vermiyorum. Bu sebeple bana destek olmak isterseniz Bana Destek Olun sayfasına bakabilirsiniz.

6. Grab – Bolt – InDrive

tayland taksi, otobus
Tayland taksisi ve otobüs durağı

Grab uygulamasını Uber gibi düşünebilirsiniz. Taksi, araba, motor çağırmak ve yemek siparişi için kullanılan bir uygulama. Tayland’da taksi fiyatları 1km, 35 bahtan başlayıp km başına 6-7 baht artıyor. İlk geldiğim zamanlar diğer ulaşım yollarını pek bilmediğim için sürekli taksi kullanıyordum.

Bundan 6-7 sene kadar öncesi, Grab uygulaması ilk çıktığı zamanlar çok fazla promosyon oluyordu. Taksiler daha da ucuza geliyordu, şu anda pek fazla promosyon olmasa da yeni üye olduğunuzda birkaç tane indirim kodu veriyorlar. Taksiciler bu uygulamayla anlaşmalı olduğu için öyle aralarında kavga filan yok. Hatta çok iyi bir şekilde çalışıyorlar.

Sadece normal taksi değil, motor taksiler için de bu uygulama çok güzel. Özellikle kısa mesafelerde kesinlikle kullanmanızı öneririm. Hem ucuz, hem de trafiğe takılmadan hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

Grab uygulamasının bir başka kullandığım özelliği ise yemek siparişi. Çevrenizde bulunan hemen hemen her restorandan bu uygulamayla yemek sipariş edebilirsiniz.

Bolt uygulaması ise Tayland’a yeni gelen bir uygulama (daha 1-2 sene oldu). Grab kadar ünlü olmasa da taksi, araba çağırmak için deneyebilirsiniz. Yeni olması sebebiyle birçok indirim veriliyor, bu yüzden de Grab uygulamasına göre çoğu zaman daha hesaplı oluyor. (Özellikle hesaplı olmasından dolayı son zamanlarda epey bir popülerleşti.)

Güncelleme: Son olarak Tayland’da yeni yeni popüler olan bir uygulamadan bahsetmek istiyorum. InDrive. Bu uygulama da zaman zaman daha hesaplı oluyor.

Yani bu verdiğim Grab, Bolt ve InDrive hepsini indirim. Duruma göre hangisi daha hesaplı gelirse, onu kullanın.

Bir de size ViaBus uygulamasından bahsetmek istiyorum. Şehiriçi otobüsleri bulmak isterseniz bu uygulama oldukça iyi, kesinlikle öneririm.

Bu arada yeni bir Instagram hesabı açtım. İstediğiniz zaman bana mesaj atabilirsiniz, takip ederseniz de çok sevinirim 🙂 Instagram: taylanddefterim

7. Foodpanda – Lineman

tay yemekleri, somtam, papaya salad
Tay yemekleri – Somtam

Bu uygulamaları yemek sipariş etmek için kullanabilirsiniz. Aslında yukarıda bahsettiğim Grab uygulamasına benzer. Ancak çok daha fazla restoran bulabilirsiniz.

Çok anlaşılır ve sade görünüşleri var. Kullanmanız zor olmayacaktır. Ayrıca eğer Dtac, Ais, Truemove gibi Tay simcardınız varsa o uygulamalar içinden promosyon kodları alabilirsiniz. Bazen 100 Baht’a kadar indirim oluyor, denemenizi tavsiye ederim.

Foodpanda uygulamasında daha çok sokak yemeklerini bulabilirken, Lineman uygulamasında genel olarak restoranlar var. Eğer ne yiyeceğinizi bilmiyorsanız, veya çok yağmurlu olduğu için dışarı çıkamıyorsanız çevrenizde bulunan birçok mekandan Tay sokak yemeklerini tadabilirsiniz. Ayrıca mekanların yorum kısımlarına da bakmanızı tavsiye ederim.

Ayrıca Tayland’da ne yenir? yazısını da incelemenizi öneririm.

8. Lazada – Shopee

Lazada ve Shopee uygulamaları benim en sevdiğim uygulamalar olabilir. Türkiye’de bulunan Amazon, Hepsiburada gibi alışveriş siteleri diyebilirim.

Tabii turist olarak bu tarz uygulamalara çok ihtiyacınız olmasa da, bazen marketlerde, pazarlarda birşey arayıp bulamayabiliyorsunuz. Öyle durumlarda işinize yarayacağınıza eminim. Ayrıca Türkiye’den getirilen ürünler satan birçok satıcı da bulabilirsiniz.

Bu uygulamaların içinde ne ararsanız var. Alacağım şeyleri mağazalarda, Avmlerde dolaşıp aramaktansa bu aplikasyonlarda çok rahatça bulabiliyorum. Hatta öyle ki birçok elektronik ürünü buradan satın aldım. Ancak bu konuda dikkatli olmalısınız. Alışveriş yapacağınız satıcının Lazada veya Shopee’den onaylı olmasına bakmanız gerekiyor. Ayrıca alıcıların attığı resimlere bakıp, yorumları da kesinlikle okuyun. Daha çok Tayca yorumlar olsa da kolay bir şekilde çeviri yapabilirsiniz.

Ayrıca Tayland Alışveriş – Görmeniz Gereken 10 Yer yazısını da okuyabilirsiniz.

*** Merhaba Ben Faruk. Eğer Tayland’a yerleşmeyi düşünüyorsanız, iş bulmaktan, yaşam maliyetine, Tayca dilinden, vize konularına, araba/motosiklet satın alma, ehliyet alma süreçlerinden, sağlık sistemi, hastaneler, eğitim sistemi, güvenlik, banka hesabı açmaya kadar yani bilmeniz gereken her şeyden detaylı bir şekilde Tayland Yaşam Rehberi E-kitabında (263 sayfa) bahsettim. Hemen indirip PDF olarak okuyabilirsiniz. (Üstelik emeklerimin karşılığı olarak bana teşekkür etmiş olursunuz, desteğiniz için teşekkür ederim).

9. Klook

tayland fil, turistik aktiviteler
Tayland fil – Turistik aktivite

Bu uygulamayı, bu yazıyı yazmak için araştırma yaparken öğrendim. Daha önce hiç duymamıştım. Nedir, nasıldır diye bakarken özellikle turistlere yardımcı olacak bir uygulama olduğu için listeye alma kararı verdim.

Klook uygulaması kısaca turistik aktiviteler bulabileceğiniz, gezi turları ve aktiviteler için bilet fiyatlarına bakıp satın alabileceğiniz bir uygulama. Aplikasyonu incelerken fil sürmeden, atış yapmaya, tekne turlarından, Tay yemekleri pişirme kurşuna kadar birçok aktivite gördüm. Bazıları hakikaten çok güzel. Turist olmadığım halde ben bile, küçük gruplar halinde çadır kampı yapmak gibi birkaç tane aktiviteye katılabilirim.

Sadece bu turlara ve aktivitelere katılmak için değil, bulunduğunuz şehirde turistler için ne tarz aktiviteler var, ne yapabilirsiniz diye bakmak için kullanırsanız bu uygulama çok işinize yarayacaktır. Uygulamada ayrıca araba kiralama ve otel rezervasyonu gibi sekmeler de var.

Ayrıca Tayland Turistik Yerler – En Güzel 11 Yer yazısını da okuyabilirsiniz.

Kısa bir not: Merhaba, ben Faruk. Bu sitede sizi rahatsız etmemesi için reklama yer vermiyorum. Bu sebeple bana destek olmak isterseniz Bana Destek Olun sayfasına bakabilirsiniz.

10. Meetup – Couchsurfing

Tayland’a geldiğinizde eğer gezi planınız, katılacağınız turlar, aktıveteler yoksa bazen canınız sıkılabilir. Yeni insanlarla tanışmak da çok kolay olmayabilir. Bu uygulamaları insanlarla tanışmak için kullanabilirsiniz.

Meetup insanların uygulama üstünden plan yapıp, bisiklet turları, futbol, badminton maçları, yemek pişirme, seminerler, Tay dili öğrenme toplantıları gibi birçok çeşit aktivitelerin olduğu güzel bir uygulama.

Couchsurfing ise, insanlarla direk iletişime geçebileceğiniz, birebir buluşma olanağı sağlayan, hatta bazı turistlerin kalacak yer bulmak için kullandığı bir uygulama. Zaten amacı da bu. Lokal insanlar bu uygulamayı kullanarak dünyanın dört bir tarafından gelen insanlarla tanışma fırsatı bulurken, turistler de lokal insanların evlerinde kalarak onları kültürlerine yakından şahit olabiliyorlar.

Bu yazıda Tayland gezinizde işinize yarayacak 10 tane mobil uygulama listeledim. Umarım beğenmişsinizdir. Soru ve yorumlarınızı bekliyorum.

Ayrıca Tayland vize konuları için Tayland Vize Istiyor mu? | Vize Ücretleri yazısını okuyabilirsiniz.

Tayland’da ne yapılır? yazısını da okumanızı öneririm.

*** Merhaba Ben Faruk, 2014 senesinden itibaren yani 10 senedir Tayland’da yaşıyorum. Eğer benimle birebir görüşmek ve Tayland hakkında aklınıza gelebilecek bütün soruların detaylı cevaplarını bulmak istiyorsanız Danışmanlık Hizmetime bakabilirsiniz.

Faruk

Faruk Bayram. Tayland aşığı. 2014 senesinden itibaren Tayland'ın kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına gezmediğim yeri, tatmadığım lezzeti kalmadı diyebilirim. Bu deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Takipte kalın.

En Yeni Yazılar